Postmenopoz kadınlarda tiyol disülfit dengesi
Thiol disulfide balance in postmenopausal women
- Tez No: 487218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇARLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Postmenopoz, oksidatif stres, disülfit, tiyoller, postmenopause, oxidative stress, disulphide, thiols
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Dinamik tiyol disülfit homeostazı giderek birçok rahatsızlıkla daha güçlü bir şekilde ilişkilendiriliyor.Biz çalışmamızda postmenopoz kadınlarla premenopoz kadınların tiyol disülfit dengesi arasındaki bağlantıyı araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Ocak 2015 ile Nisan 2015 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştıma Hastanesine başvuran, poliklinikten takipleri yapılan, yaşları 40 ila 55 yaş arasında menopoza girmiş 45 kadın ile menopoza girmemiş, herhangi bir kronik hastalığı olmayan ve sigara içmeyen 45 gönüllü ile yapıldı. Hastalarımızdan çalışmamız için sözlü ve yazılı onayları alındı.Hastalarımızdan en az 12 saat açlık sonrası alınan kan örnekleri vakit kaybedilmeden santrifüj edilip -80 C de korunmak üzere eppendorf tüpüne alınarak saklandı.Bu kan örnekleri tiyol ve disülfid düzeylerinin çalışılması amacıyla uygun şartlar altında Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıbbi Biyokimya laboratuarına gönderildi ve Roche un cobas 510 analizörde analiz edildi. Bulgular:Çalışmamızın sonunda total tiyol postmenopoz kontrol 359,2±77,2 - 423,9±62,2 (p= 0,016), nativ tiyol postmenopoz kontrol 386±75,6 - 401,5±58,5 (p= 0,007), nativ tiyol/total tiyol postmenopoz kontrol % 92,4±5,4 - % 94,7±1,8 (p= 0,004), disülfit postmenopoz kontrol 13,3±4,7 - 11,2±4,4 (p= 0,04), disülfit / nativ tiyol postmenopoz kontrol % 4,4±4,3 - % 2,8±1 (p=0,004), disülfit/total tiyol postmenopoz kontrol % 3,7±2,7 - % 2,6±0,9 (p= 0,004) olarak belirlendi. Ayrıca albumin postmenopoz kontrol 4,1±0,4 - 4,3±0,4 (p= 0,008) olarak belirlendi. Albumin ve nativ tiyol (r = 0.425, p=0.000), total tiyol ( r=0.416, p=0.001) arasında pozitif korelasyon tespit ettik. Nativ tiyol ve total tiyol ile inflamasyonun göstergesi olan lökosit (WBC) (r =-0.371, p = 0.001 – r =-0.390, p = 0.001),ve nötrofil lenfosit oranı (NLR) (r =-0.306, p = 0.008 – r =-0.293, p= 0.011)arasında negatif korelasyon tespit ettik. Sonuç:.Bu çalışmamızda premenopozal ve postmenopozal yaş gruplarının oksidatif / antioksidatif kapasitesini gösteren tiyol disülfit dengesini karşılaştırdık.Postmenopozal kadınlarda tiyol düzeyini düşük, disülfit düzeyini yüksek tespit ettik. Dengenin disülfit yönüne kaydığını belirledik.Bu sonucun nedeni olarak ilerleyen yaşın, inflamasyonun, azalan östradiolün ve albüminin koruyucu etkisinin ortadan kalkmasının oksidatif dengesizlikte rolünün olabileceğini düşünüyoruz. Daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Thiol Disulfide Balance İn Postmenopausal Women Objective: Thiol disulfide homeostasis is become strongly related to many diseases. The objective of this study was to investigate the thiol disulfide homeostasis between postmenopausal and premenopausal women. Materials and Methods: This study was conducted with total 90 women between age of 40 and 55 years old (45 post and 45 pre menopausal) who were voluntered,non smoker, without chronic health conditions. These patients were accepted and clinically followed at Erzurum Regional Training and Research Hospital between january 2015 and april 2015. Prior to the research, written consent form was obtained from the patients. Blood samples were collected from the patients after 12 hours of fasting. Samples were immediately centrifuged and preserved in the eppendorf tubes at -80C degrees. These samples were sent to Ankara Yıldırım Beyazıt University Medical Biochemistry Lab with appropriate conditions in order to analyze the thiol disulfide levels with Roche cobas 510 analyzer. Results: Result of our study is summarized as follows: total thiol levels were 359,2±77,2 and 423,9±62,2 (p=0,016) respectively in postmenapausal woman and the control group. Native thiol levels were 386±75,6 and 401,5±58,5 (p= 0,007) respectively in postmenapausal woman and the control group. Native thiol /total thiol levels were % 92,4±5,4 and % 94,7±1,8 (p= 0,004) respectively in postmenapausal woman and the control group. Disulfide levels were 13,3±4,7 and 11,2±4,4( p= 0,04) respectively in postmenapausal woman and the control group. Disulfide / native thiol levels were % 4,4±4,3 and % 2,8±1 (p=0,004) respectively in postmenapausal woman and the control group. Disulfide / total thiol levels were % 3,7±2,7 and % 2,6±0,9 (p= 0,004) respectively in postmenapausal woman and the control group. Also albumin levels in postmenopausal and control group was determined 4,1±0,4 and 4,3±0,4 (p=0,008) respectively. Positive correlation between albumine and native thiol was detected (r = 0.425, p=0.000). Also there was a positive correlation between total thiol and albumine levels ( r=0.416, p=0.001). We found negative correlations between native and total thiols and inflammatory parameters leukocyte(WBC) (r =-0.371, p = 0.001 – r =-0.390, p = 0.001), neutrophil lymphocyte ratio(NLR) (r =-0.306, p = 0.008 – r =-0.293, p= 0.011). Conclusion: In this study, we compared thiol disulfide homeostasis which shows the oxidative/antioxidative capacity of post and premenopausal woman age groups. In postmenopausal women group, low thiol level and high disulphide level was found. It was found that balance level skewed towards to disulphide. As a conclusion, we think that aging, inflammation, reduced oestradiol, and disappeared preventive effect of albumine have a role in unbalance of oxidative level. We believe that more research is required in this subject.