Çocukluk yaş grubu irritabl bağırsak sendromu(İBS) tanılı olgularda uygulanan düşük fodmap diyetinin yaşam kalitesi ve gastrointestinal semptomlar üzerine etkisi
Effects on life quality and gastrointestinal symptoms of low fodmap diet used in the diagnosed childhood age group of irritable bowel syndrome
- Tez No: 487273
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖMÜR ECEVİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İrritabl bağırsak sendromu, düşük FODMAP diyeti, KINDL ölçeği, İrritable bowel syndrome, low FODMAP diet, KINDL scale
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada irritable bağırsak sendromu (İBS) tanılı hastalara düşük FODMAP diyeti uygulanarak, gastrointestinal semptomların sıklığı veyaşam kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Kliniği tarafından takipli Roma III kriterlerine göre İBS tanısı almış olan 7-18 yaş aralığındaki toplamda 18 çocuk çalışmaya dâhil edildi. İrritabl bağırsak sendromu GİS semptomları olarak karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, kusma, acil dışkılama hissi, iştahsızlık kabul edildi. Hastalara düşük FODMAP diyeti hakkında bilgi ve liste verildi ve diyetisyen tarafından kontrolleri planlandı. Haftalık kontrollerde semptomlar değerlendirildi. Olgulara başvuru anında (0. hafta) ve diyet bitiminden 2 hafta sonra (6. hafta) yaş aralığına uygun KINDL ölçeği uygulandı. 0. hafta ve 6. hafta KINDL sonuçları ve haftalık GİS semptomları karşılaştırıldı. Aynı zamanda ailelere de diyetten önce (0. hafta) ve sonra (6. hafta) KINDL ölçeği uygulanarak sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 18 olgudan altısı diyete uyumsuzluk nedeni ile takipten çıkarıldı. 2 hasta ileri tetkik ve tedavi gerektirmesi nedeniyle çalışmadan çıkarıldı ve 10 hasta ile çalışma tamamlandı. Olguların çoğu erkekti ve ortaokula devam etmekte idi. Gastrointestinal semptom olarak en sık karın ağrısı eşlik etmekte olup tüm hastalarda ortak olarak mevcuttu. Diyet sonrası (6. hafta) olguların karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, kusma, acil dışkılama hissi, iştahsızlık şikâyetlerinin azaldığı tespit edildi ancak anlamlı p değeri elde edilemedi. Kilo kaybı, gece ağrısı, gece dışkılama, ateş gibi alarm semptomları ise diyet bitiminde hiçbir hastada mevcut değil idi. Çocukların duygusal iyilik, aile bölümleri ve toplam KINDL sonuçlarında 6. hafta sonunda anlamlı artış saptandı. Bedensel iyilik ve okul bölümü puanlarında pozitif yönde artış gözlenirken özsaygı ve arkadaş ilişkileri KINDL skoru ise 6. haftanın sonunda daha düşük hesaplandı fakat sonuçlar anlamlı bulunmadı. Ebeveyn KINDL ölçeklerinde ise bedensel iyilik, duygusal iyilik, özsaygı, okul bölüm puanlarında ve toplam skor diyet öncesine göre artmış, aile ve arkadaş ilişkileri bölümleri ebeveyn KINDL skorları ise 6. hafta sonunda daha düşük hesaplanmış olmasına karşın sonuçlar anlamlı kabul edilmedi. Sonuç: Çalışmanın sonucunda hastalarda diyet ile genel bir iyilik hali ve bulgularda azalma sağlandığı görülse de, diyetin etkin ve geçerli olduğunun kanıtlanabilmesi için daha büyük gruplar ile daha uzun izlem süresini kapsayan çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: İn this study, the aim was to invastigate the effect of low FODMAP diet on the incidence of gastrointestinal symptoms and the effects on quality of life in patients with Irritable Bowel Syndrome (IBS). Material and Method: A total of 18 children aged between 7 and 18 years, who were diagnosed with IBS according to Roma III criteria, followed by Izmir Dr. Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Training and Research Hospital the Child Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Clinic were included in the study. Abdominal pain, bloating, diarrhea, constipation, vomiting, urgent stools, anorexia are accepted as IBS GIS symptoms. Information about the low FODMAP diet was given to the patients and their controls were planned by the dietician. Symptoms were assessed at weekly controls. In the cases, the appropriate KINDL scale for the age range was applied at the time of application (week 0) and 2 weeks after the end of the diet (week 6). GIS symptoms of the week 0 and 6 and KINDL results were compared. At the same time, KINDL scale was applied to the families before (0 week) and after (6 weeks) dieting and the results were compared. Results: Six of the 18 cases that were taken into the study were removed from follow-up with the reason of discrepancy. 2 patients were removed due to further examination and treatment requirements and the study was completed with 10 patients. Most of the cases were boy and they were at secondary school. Gastrointestinal symptoms were most commonly associated with abdominal pain and common to all patients. After the diet (6th week), it was found that abdominal pain, bloating, diarrhea, constipation, vomiting, feeling of urgent stools, loss of appetite decreased but no significant p value could be obtained. Alarm symptoms such as weight loss, night pain, night stool, fever were not present in any patients at the end of the diet. Significant increases were found in the children' s emotional well-being, family divisions and total KINDL results at the 6th week. Physical well-being and school department scores showed a positive increase while self-esteem and friendship KINDL scores were lower at the end of 6th week, but the results were not significant. In parent KINDL scales, physical well-being, emotional well-being, self-esteem, school department scores and total score were increased before the diet, family and friends associations, parental KINDL scores were calculated lower at the end of 6th week, but the results were not considered significant. Conclusion: As a result of the study, despite there was a decrease in GIS related complaints of and increase in quality of life IBS patients who underwent low FODMAP diet, it has been found appropriate to continue the study with larger patient groups for longer follow-up periods.