Halka açık şirketlerde kurumsal yönetim anlayışı ve Borsa İstanbul'da işlem gören Borusan örneği
The concept of corporate governance in public companies and the example of Borusan traded in the Istanbul Stock Market
  1. Tez No: 487436
  2. Yazar: TUNA ACUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Halka Açık Şirketler, Corporate Governance, Corporate Governance Principles, Public Companies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kurumsal yönetim, dünyada 1990'lı yıllarda meydana gelen siyasi değişimlerin bir yansıması olan açıklık politikasının benimsenmesi, teknolojik gelişmeler, ekonomik krizler, şirket skandalları ve gitgide artan küreselleşme sürecinde yaşanan şirket evlilikleri gibi sebepler sonucunda önemli hale gelmiştir.Günümüz Dünya'sın da global piyasalar içerisinde meydana gelen kriz olaylarının bu kadar ciddi patlaklar vermesinin en önemli sebebi devletlerin ve işletmelerin yönetim faaliyetlerinin kurulmasında izlenen politikaların yetersiz kalışıdır. Dünya genelinde meydana gelen bu kadar fazla skandallar ve işletme krizleri sonucunda kurumsal yönetim kavramlarının önemi gitgide önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzde en çok işletmelerde kurulacak olan yönetim kadrolarının daha şeffaf gelişim göstermesini sağlayacak faaliyetlerin geliştirilmesi yönünde faaliyetler sürdürülmektedir. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü) en başta gelmek koşulu ile birçok global seviyede hizmet veren kuruluşlar bu konu hakkında gerekli düzenlemelerde bulunmuşlardır. Uluslararası kuruluşların gerçekleştirmiş oldukları bu düzenlemeler sayesinde global anlamda faaliyet gösteren işletmelerin daha rekabet edilebilir bir piyasada yer almaları sağlanmaktadır. Birçok devlet yabancı sermayeleri kendi bünyelerinde tutabilmek amacı ile gerçekleştirilen bu düzenlemelere uyum sağlamak adına çaba sarf etmektedirler.Bu çalışmada kurumsal yönetimin ilkeleri, önemi, gelişimi, uygulamaları, dünyada kabul gören sistemler, geliştirilen önemli teoriler ve çıkarılan yasalar incelenmiş, ülkemizde buna paralel olarak halka açık şirketlerde kurumsal yönetim anlayışının yerleşmesi, gelişmesi ve uygulamalarına yönelik tüm faaliyetlerin yanı sıra halka açık şirketlerden Borusan Holding örneği ele alınarak söz konusu şirkette kurumsal yönetim ve işlevi genişte çapta irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance has become an important topic as a result of number of reasons such as adoption of transparency (glastnost) policy as reflection of political changed occurred in the 1990's in the world, technologic developments, economic crises, company scandals, and increased company mergers during the gradually increasing globalization process. Are today's world is also occurring in the global markets crisis outbreak so serious events are the most important reason for the Governments and enterprises management activities is tracked in establishing policies submitted inadequate. Occurring throughout the world, so many scandals and operation as a result of the crisis the importance of corporate governance concept gradually started to gain importance. Today, most enterprises will be established which will allow the development of more transparent management team development activities, activities are underway. OECD (Organization for Economic cooperation and development) with the condition that to come in the first place, serving many global level organizations have the necessary arrangements about it. International organizations have carried out thanks to the global arrangements that they sense a more competitive operating businesses take part in the market. In many States the purpose of the keep in its structure of foreign capital that can be performed with this arrangement on behalf of the effort to adapt to. In this study, principles, importance, development, applications of corporate governance, systems generally accepted in the world, significant theories and laws made related to corporate governance were reviewed; and in addition to all operations related to settlement, development and applications of corporate governance approach in the public companies in paralel thereto, the example of Borusan Holding were studied, in order to examine the corporate governance and Works of the cited company in broad scale.