Sıçanlarda prenatal sitalopram'a maruziyetin motor ve kognitif fonksiyonlara etkisi
Effect of prenatal citalopram exposure on motor and cognitive functions of rats
  1. Tez No: 487446
  2. Yazar: AYŞENUR ZAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SIRRI BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Citalopram, depression, selektif serotonin re-uptake inhibitör, teratojenite, rat
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Seçici serotonin geri alım inhibitörleri gebelerde depresyonda en sık kullanılan ilaçlardır. Seçici serotonin geri alım inhibitörlerin teratojenik etkilerine dair çok az sayıda yayın vardır. Bu çalışma, seçici serotonin geri alım inhibitörü olan sitoloprama prenatal dönemde maruziyete uğramış sıçan yavrularının motor ve kongnitif fonksiyonlarını değerlendirmeyi amaçlamıştr. Materyal ve Metot: Deneylerde 12-14 haftalık gebe Sprague-Dawley sıçanlar kullanıldı. Tedavi gruplarına, 1 ile 18 gün arasında orogastrik gavaj ile 5 ve 20 mg/kg/gün sitalopram, kontrol grubuna ise aynı miktarda tuzlu su (2 ml/kg/gün) verildi. Doğumdan sonra gebelik süresi, canlı ve ölü yavru sayısı ve brüt malformasyon değerlendirildi. Sıçanların yavrularında göz açma, tüylenme, kesici diş çıkımı ve kilo alımı değerlendirildi. Righting refleks (postnatal gün 2-6), negatif geotaksi (postnatal 3, 5, 7, 9) ve grip response (postnatal 3-7) refleks gelişimi değerlendirmek için yapıldı. Kognitif fonksiyonların değerlendirilmesi için holeboard, T-maze, Y-maze, lokomotor aktivite ve pasif sakınma testleri yapıldı. Bulgular: Yavrularda; göz açma, tüylenme, kesici dişlerin çıkması ve kilo alma gibi fiziki gelişimler karşılaştırıldığında, tedavi ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Yavruların righting refleks, negatif geotaksi ve grip response değerlendirmeleri kontrol grubundan anlamlı olarak farklı değildi. Holeboard, T-maze, Y-maze, lokomotor aktivite ve pasif sakınma testleri kontrol gruplarından farklı değildi. Sonuç: Sitaloprama maruziyetin yavrularda motor ve kognitif fonksiyonlarda bozukluğa sebep olmadığı gösterildi. Anahtar Kelimeler Depresyon; selektif serotonin geri alım inhibitörleri; sitalopram; teratojenite; sıçan
Özet (Çeviri)
Aim: Selective serotonin reuptake inhibitors are the most commonly used medications in the treatment of depression in pregnancy. However, there are few data on the teratogenic effects of selective serotonin reuptake inhibitors. Citalopram is one of the most prescribed selective serotonin reuptake inhibitors all over the world. The aim of this study is to investigate the effects of prenatal exposure to citalopram on developmental characteristics, reflex and motor functions of rat pups. Material and Method: 12-14 weeks pregnant Sprague-Dawley rats were used in the experiments. Rats were divided into 3 groups and each rat was housed separately. When treatment groups were received 5 and 20 mg/kg/d citalopram by orogastric gavage from gestational days 1 to 18, control group was received same volume of saline (2 ml/kg/d). After birth duration of gestation, number of live and dead pups and gross malformation are evaluated. Developmental parameters were monitored as eye opening, pinna detachment, incisor eruption and fur development. Righting reflex (postnatal day-PND 2-6), negative geotaxis (postnatal 3, 5, 7, 9) and grip response (postnatal 3-7) were evaluated as measures of the development of reflexes. Results: When rats compared by physical landmark developments such as eye opening, pinna detachment, incisor eruption, fur development and weight gain, there was no significant difference between treatment and control groups. Righting reflex, negative geotaxis and grip response assessments of pups was not significantly different from control group. Holeboard, T-maze, Y-maze, locomotor activity and passive avoidance tests were not different to control groups. Conclusion: The results of study shows that prenatal exposure to citalopram has no effect on motor and cognitive functions of rat offspring.