Sıçanlarda prenatal sertralin'e maruziyetin motor ve kognitif fonksiyonlara etkisi
Effects of prenatal sertraline exposure on motor and cognitive functions of offspring
- Tez No: 578599
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SIRRI BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Antidepresan, Sertralin, Teratojenite, Sıçan
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Seçici serotonin reuptake inhibitörleri (SSRI) gebelikte depresyon tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Bununla birlikte, literatürde SSRI'ların teratojenik etkileri hakkında çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sertralin'e prenatal maruziyetin sıçan yavrularının gelişim, refleks, motor ve kognitif fonksiyonlarına etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Deneyde 12-14 haftalık Sprague-Dawley cinsi sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar 3 gruba ayrıldı ve her bir sıçan ayrı kafese yerleştirildi. Tedavi gruplarına 1 ile 18. gestasyonel günleri arasında orogastrik gavaj ile 5 ve 20 mg/kg/gün sertralin, kontrol grubuna aynı hacimde salin (1 ml/kg /gün)verildi. Doğum sonrası, gebelik süresi, canlı ve ölü yavru sayısı ve brüt malformasyon değerlendirildi. Gelişim parametreleri (gözlerin açılması, kilo gelişimi, tüylenme ve kesici dişlerin çıkması) izlendi. Refleks gelişim ölçütü olarak Righting refleks (postnatal gün-PND 2-6), negatif geotaksi (PND 3,5,7,9) ve grip response (PND 3-7) refleksleri değerlendirildi. Kognitif fonksiyonların değerlendirilmesi için T maze, Y maze, holeboard, lokomotor aktivite ve pasif sakınma testleri yapıldı. Bulgular: Sıçanların gebelik süresinde, canlı veya ölü doğan yavru sayısında hiçbir grupta istatistiksel olarak farklılık bulunmadı. Gözlerin açılması, kilo alımı, tüylenme, kesici dişlerin çıkması gibi fiziksel gelişmeler karşılaştırıldığında, tedavi ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark görülmedi.Yavruların righting refleks, negatif geotaksi ve grip response test değerlendirmeleri karşılaştırıldığında kontrol grubu ve tedavi grubu arasında farklılık görülmedi. Kognitif fonksiyonlar açısından her iki grup arasında fark yoktu. Sonuç: Çalışmanın sonuçları sertralin'e prenatal maruziyetin sıçan yavrularının gelişim, motor ve kognitif fonksiyonlar üzerine etkisinin olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are the most commonly used medications in the treatment of depression in pregnancy. However, there are few data on the teratogenic effects of SSRIs. The aim of this study is to investigate the effects of prenatal exposure to sertraline on developmental characteristics, reflex, motor and cognitive functions of rat offspring. Materials and Methods: In this experiment 12-14 weeks pregnant Sprague-Dawley rats were used. The rats were divided into 3 groups and each rat was placed in a separate cage. Treatment groups were received 5 and 20 mg / kg / day sertraline with orogastric gavage between 1 and 18 days of gestation and the same volume of saline (1 ml /kg / day)was given to the control group. After birth gestational age, number of live and dead offspring and gross malformation were evaluated. Developmental parameters were monitored as eye opening, pinna detachment, incisor eruption and fur development. as In order to measure reflexes development, righting reflex (postnatal day-PND 2-6), negative geotaxis (PND 3,5,7,9)and grip response (PND 3-7)were evaluated. Results: No statistically significant difference was found in the duration of pregnancy or the number of live /dead born offspring between any groups.. No significant difference was observed between the treatment and control groups when the physical developments such as eye opening, pinna detachment, incisor eruption, fur development and weight gain were compared. Also when the righting reflex, negative geotaxis and grip response tests of the offspring were compared, no significant difference was observed between the control group and the treatment group. Conclusion: The results of study show that prenatal exposure to sertraline has no effect on coordination and motor development of rat pups. Key words : Depression; Antidepressant; Sertraline; Teratogenity; Rat