Pregabalin'in deneysel hot-plate ve tail-flick testleri ile oluşturulan somatik ağrı modelindeki antinosiseptif etkisinde kolinerjik ve serotonerjik sistemin rolünün araştırılması
Investigation of the role of cholinergic and serotonergic system in the antinociceptive effect of pregabalin in somatic pain model generated by experimental hot-plate and tail-flick tests
- Tez No: 487447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SIRRI BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Pregabalin, antinosiseptif, ketanserin, atropin, Pregabalin, antinociceptive, ketanserin, atropine
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Pregabalin (PGB), gabapentin gibi gamma-aminobütirik asit analoğu olup; antinosiseptif, antihiperaljezik ve antiallodinik bir etkiye sahip olduğu ve presinaptik uçta voltaj bağımlı kalsiyum kanallarının (VGCCs) alfa-2-delta alt ünitesi vasıtasıyla çeşitli etkileri meydana getirdiği bilinen bir ilaçtır. PGB'nin nöropatik ağrı, insizyonel yaralanma, inflamatuvar yaralanma, akut postoperatif ağrı ve kronik ağrı sendromlarında çeşitli modellerde etkili olduğu gösterilmiştir. PGB'nin, tail-flick ve hot-plate gibi birtakım ağrı testleri ile yapılan çalışmalarda antinosiseptif etkiye sahip olduğu bildirilmiştir. Aynı zamanda kolinerjik ve serotonerjik sistemin ağrı mekanizmasında rol oynadığı bilinmektedir. Fakat pregabalinin antinosiseptif etki mekanizmasında nosiseptif yolakların katkısı konusunda yeterli veri yoktur. Bu çalışmada çeşitli dozlarda uygulanan PGB'nin antinosiseptif etkisi ve bu etkide kolinerjik ve serotonerjik sistemin rolü araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada kullanılan bütün farelerde PGB'nin antinosiseptif etkisi ve bu etkide kolinerjik ve serotonerjik sistemin rolü tail flick ve hot plate testleri ile değerlendirildi. Lokomotor aktivite cihazı ile motor aktiviteleri ölçüm kontrolleri yapıldı. Bulgular: Pregabalin 30 ve 100 mg/kg dozlarında 30. dakikada saline göre istatistiksel olarak anlamlı bir antinosiseptif etki meydana getirdi. PGB'nin bu antinosiseptif etkisi selektif olmayan 5-HT2 antagonisti olan ketanserin (1 mg/kg) ve muskarinik reseptör antagonisti olan atropin (1 mg/kg) tarafından engellenmiştir. Sonuç: Bu sonuçlar, PGB'nin antinosiseptif etkisine kolinerjik ve serotonerjik sistemin aracılık ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pregabalin (PGB) gamma-aminobutyric acid analogs such as gabapentin; is a drug known to have antinociceptive, antihyperalgesic and antiallodynic effects and to induce various effects through the alpha-2-delta subunit of voltage-dependent calcium channels (VGCCs) at the presynaptic terminal. PGB has been shown to be effective in various models of neuropathic pain, incisional injury, inflammatory injury, acute postoperative pain and chronic pain syndromes. PGB has been reported to have antinociceptive effects in studies with pain tests such as tail-flick and hot-plate. It is also known that cholinergic and serotonergic systems play a role in the mechanism of pain. However, there is insufficient data on the contribution of nociceptive pathways to the mechanism of antinociceptive action of pregabalin. In this study, the antinociceptive effect of PGB administered at various doses and the roles of cholinergic and serotonergic systems in this effect were investigated. Material and Method: The antinociceptive effect of PGB and the roles of cholinergic and serotonergic systems in this effect were assessed by tail flick and hot plate tests in all mice used in the study. Motor activity was measured by locomotor activity device. Results: Pregabalin at doses of 30 and 100 mg/kg elicited the antinociceptive effects statistically significant compared to saline at 30 minutes. This antinociceptive effect of PGB was blocked by non-selective 5-HT2 antagonist ketanserin (1 mg/kg), and a muscarinic receptor antagonist atropine (1 mg/kg),. Conclusion: These results demonstrate that the PGB antinociceptive effect is mediated by the cholinergic and serotonergic system.