Measurement of principal parameters of oxidative stress in blood serum, uterine and placental tissues of pregnant cats
Gebe kedilerde kan serumu, uterus ve plasenta dokusunda başlıca oksidatif stres parametrelerinin ölçümü
- Tez No: 487455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN GÜLTİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Oksidatif stres, Reaktif oksijen türleri, Gebelik, Plasenta ve kedi
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlıklı gebe ve gebe olmayan kedilerde kan serumu, uterus ve plasentada oksidatif stres parametreleri olan malondialdehid (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GPx) ölçülmesi ve karşılaştırılmasıydı. Materyal ve Metod: Toplam 20 kedi üç gruba ayrıldı: Grup 1 (n=7) 25-39 günlük gebe kedileri, grup 2 (n=6) 40-61 günlük gebe kedileri ve grup 3 (kontrol, n=7) gebe olmayan interöstrus dönemdeki kedileri içerdi. Serum örnekleri toplandıktan sonra bütün kedilere ovaryohisterektomi yapıldı. Plasentanın marjinal hematom ve zonar kısmından, interplasental bölgeden ve uterustan doku örnekleri toplandı. MDA konsantrasyonu ile SOD ve GPx aktiviteleri spektrofotometreyle ölçüldü. Bulgular: Ortalama serum ve uterus MDA konsantrasyonu, Grup 2'de (5.78±0.67 nmol/ml, 5.86±0.83 nmol/mg) grup 1 (2.90±0.20 nmol/ml, 2.54±0.08 nmol/mg) ve grup 3'e (2.40±0.33 nmol/ml, 1.83±0.09 nmol/mg) göre belirgin olarak yüksekti (P˂0.05). Interplasental ve zonar kısımda MDA konsantrasyonu, grup 2'de grup 1'den daha yüksekti (P˂0.001, P˂0.01). Serum, uterus, interplasental ve zonar kısımlardaki SOD ve GPx aktiviteleri grup 2'de grup 1 ve 3'e göre belirgin olarak yüksekti (P˂0.05, P˂0.05, P˂0.01, P˂0.01). Gebelik ilerledikçe, serum MDA konsantrasyonuyla SOD ve GPx aktivitelerinin hem gruplar arasında hem de grup içinde uterus ve plasental kısımlara kıyasla belirgin olarak yükseldiği tespit edildi. Bulgular, hem gebe ve gebe olmayan kediler arasında hem de orta dönem ve geç dönem gebe kediler arasında istatistiksel olarak fark olduğunu ortaya koydu. Sonuç: Bulgular, kedilerde gebelik sırasında oksidatif stres oluştuğunu ve başlıca oksidatif stres parametrelerinin özellikle geç dönem gebeliklerde önemli oranda arttığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the study was to elucidate and compare the oxidative stress parameters malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) in the blood serum, uterine and placental tissues of healthy pregnant as well as of non-pregnant cats. Material and Method: A total of 20 cats were divided into three groups: Group 1 (n=7) will consist of pregnant cats of 25-39 days, group 2 (n=6) pregnant cats of 40-61 days and group 3 (controls, n=7) non-pregnant interoestrous cats. After collection of serum samples, all cats underwent ovariohysterectomy. Placental samples from marginal hematoma, zonary placenta, inter-placental and uterine tissues were obtained. Analysis for MDA concentrations and SOD and GPx activities were made with spectrophotometer.