Ruminant ön bacağında anatomik modellerin oluşturulması
The creation of anatomical models in ruminant anterior leg
  1. Tez No: 487454
  2. Yazar: AHMET ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Eğitim ve Öğretim, Anatomy, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi eğitimi, Çizim, Döküm, Grafik, Kil modelleme, Anatomy tarining, Casting, Clay modelling, Drawing, Graphic
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Dünyada anatomi eğitiminde kil modelleme, çizim ve boyama gibi uygulamaya yönelik etkinlikler alternatif eğitim yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yapılan literatür taramalarında ülkemizde veteriner anatomi eğitiminde bu tür uygulama ve etkinliklerin kullanıldığını gösteren herhangi veriye rastlanılmamıştır. Bu tez çalışması ile ruminant ön bacağına ait çizim, fotoğraf ve grafik gibi görsel içeriklerin yanı sıra kemik, eklem, kas ve sinir modelleri oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca uygulamalı eğitime yönelik, bu tür etkinlikleri içeren bir klavuz kitap hazırlanması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Büyük ruminantia ön bacağına ait kemiklerin detaylı fotoğrafları çekildi. Bu fotoğraflardan yararlanılarak kağıt üzerine desen ve suluboyaları yapıldı. Dijital ortamda grafik görselleri ve şablonları çizildi. Kil kullanılarak yapılan kemik modeller pişirilerek seramik hale getirildi. Bu modellerden slikon ile kalıp alınarak polyester dökümleri yapıldı. Eva süngerleri ve oyun hamurları bu plastik modeller üzerine giydirilerek eklem kas ve sinirler oluşturuldu. Bulgular: Büyük ruminantia ön bacağı kemiklerine ait fotoğraf, çizim ve grafik görseller elde edildi. Ayrıca 10 takım seramik ve plastik kemik modeller oluşturuldu. Plastik modeller üzerine eklem, kas ve sinirler eva süngeri ile uygulandı. Ayrıca ruminant ön ekstremite kemik-eklem-kas-sinir konularını içeren aşamalı çizimlerle desteklenmiş içerisinde teorik bilgiler, çizim ve boyama kil, eklem, ligament, kas ve sinir modelleme gibi kısımları bulunduran altı bölümden oluşan anatomi uygulama kitabı hazırlanmıştır. Sonuç: Ruminantia ön bacak kemik-eklem-kas ve sinir kil ve plastik maketleri ile konu anlatımlı, uygulamalı ruminanatia ön bacak uygulama kitabı ülkemizde bu alanda yapılan ilk alternatif modeller olmuştur. Ortaya çıkan çıktıların veteriner fakülteleri için farklı bir bakış açısı kazandıracağını, öğrenci ve akademisyenler için bir model olacağını ve yeni bir metota öncülük edeceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Clay modeling is the alternative education method that has been started to be used in the education of anatomy in the world. In the literature reviews, there is no evidence showing that the method that was started to be used in the anatomy education was used in our country. With this thesis, it is aimed to create the models of bone, joint, muscle and nerve as well as such visuals as drawings, photographs and graphics belonging to the ruminant anterior leg. Moreover, it is intended to preapare a guidebook which contains such activities for practical training. Material and method: Detailed photographs of members of the Ruminantia anterior leg have been taken. Using these photographs, patterns and watercolors have been painted on paper. Graphical images and templates have been drawn in the digital environment. Bone models created using clay have been turned into ceramic by baking. These models have been molded with silicone and polyester castings have been prepared. By putting on eva sponges and play doughs together on these plastic models, joint, muscle and nerves have been formed. Outcomes: Photographs, drawings and graphic images of the ruminantia anterior leg members have been obtained. Furthermore, 10 sets of ceramic and plastic bone models have been created. The joints, muscles and nerves on plastic models have been applied with eva sponges. Besides, anatomy application book consisting of six parts including theoretical information, drawing and painting clay, joint, ligament, muscle and nerve modeling are prepared with phased drawings containing ruminant anterior limb bones, joints, muscles and nerves. Result: Both the ruminantia anterior leg bone-joint-muscle and nerve clay and plastic models and the practical ruminanatia front leg practice book have become the first alternative models prepared in this field in our country. We are of the opinion that outcomes obtained from the study will give veterinary faculties a different point of view in training process, become a model for students and academicians and be pioneer the new method.