Ecam and tyrosine kinases expression profiling of canine & feline naturally occurring soft tissue sarcomas and 3-mca induced sarcomas in mice treated with phosphodiesterase-5 inhibitor
Kedi ve köpeklerde doğal yumuşak doku sarkomları ve 3-mca ile sarkom oluşturularak phosphodıesterase-5 inhibitörü uygulanan farelerde ecam ve tirozin kinazların ekspresyon profilleri
  1. Tez No: 487472
  2. Yazar: ISHTIAQ AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku sarkomları, 3-MCA, tadalafil, PDGF, İntegrin, E-selektin, Soft tissue sarcomas, 3-MCA, tadalafil, PDGFs, Integrin, E-selectin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu çalışma, köpek ve kedi yumuşak doku sarkomlarında ve farelerde 3-MCA ile indüklenen rhabdomyosarkomlarda PDGFA, PDGFR-alfa, integrin alfa v ile E-selektin ekspresyonları ile tadalafilin kemoterapötik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada, 25 (14 kedi ve 11 köpek) olgu incelendi. Ayrıca, 60 deney faresinde tümör oluşturuldu. Fareler 6 gruba ayrıldı. Üç grup kontrol grupları olarak kullanıldı, diğer üç grupta tümör oluşturuldu; bunlardan birisi, tadalafil ile intraperitoneal ve biri de intratümöral olarak 14 gün süreyle tedavi edildi. Köpek, kedi ve fare tümörlerinin klasifikasyonun için bir dizi antikor kullanıldı. Daha sonra tümörler, PDGFA, PDGFR-alfa, integrin alfa v ve E-selektin ile boyandı. Bulgular: Kedilerde 13 tümör enjeksiyon bölgesi fibrosarkomu, bir tanesi mikzoid liposarkom, köpeklerde ise 10'u fibrosarkom, biri ise mikzosarkom olarak teşhis edildi. Kedi ve köpek tümörlerinde PDGFA, PDGFR-alfa, integrin alfa v ekspresyonlarının yüksek E-selectin salınımının ise düşük olduğu belirlendi. Farelerde, sırası ile PDGFA, PDGFR-alfa, integrin alpha v, ve E-selectin salınımlarının %88, %58, %96 ve %46 olduğu görüldü. IP grubundaki tümör hücrelerinde PCNA ekspresyonunun daha differensiye oldukları ve PCNA salınımının daha düşük olduğu görüldü. Sonuç: Köpek ve kedi yumuşak doku sarkomları ile 3-MCA ile oluşturulan fare sarkomlarında tirozin kinazlar ile ECAM'ın arttığı görüldü. Tadalafilin ise 3-MCA ile oluşturulan RMS'larda önemli bir terapötik etkisinin olmadığı belirlendi
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of the current study was to determine the expression of PDGFA, PDGFR-alpha, integrin alpha v and E-selectin in the canine and feline soft tissue sarcomas and in 3-MCA induced rhabdomyosarcomas in mice, and evaluation of chemotherapeutic effects of tadalafil. Materials and Methods: The study was conducted on the 25 (14 cats & 11 dogs) cases of soft tissue sarcomas. Furthermore, tumor induced in 60 mice. Three groups served as control while tumor was induced in other 3 groups; one was tumor control and others were treated with tadalafil intraperitoneally or intratumorally for 14 days. A panel of antibodies was used to classify the tumors of dog, cat and mice. Later tissue sections were stained with PDGFA, PDGFR-alpha, integrin alpha v and E-selectin. Results: Thirteen tumors in cats were diagnosed as injection site fibrosarcoma and 1 as myxoid liposarcoma while 10 tumors in dogs were fibrosarcoma, 1 was myxosarcoma. PDGFA, PDGFR-alpha, integrin alpha v was upregulated in cat and dog tumors while E-selectin expression was low. In mice, PDGFA, PDGFR-alpha, integrin alpha v and E-selectin expression was observed in 88% and 58%, 96% and 46% tumors, respectively. Tumor cells in IP group was more differentiated and showed less PCNA expression. Conclusion: Tyrosine kinases and ECAM are upregulated in canine & feline soft tissue sarcomas and 3-MCA induced RMS and tadalafil does not have significant chemotherapeutic effects against 3-MCA induced RMS at the dose rate used in the current study.