Yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların yaşam kalitesi ve doyumunun bireyselleştirilmiş bakım algıları üzerine etkisi
The effect of quality of life and satisfaction with life of patients hospitalized in intensive care unit on the perceptions of individualized care
- Tez No: 487471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş bakım, yaşam doyumu, yaşam kalitesi, yoğun bakım Cennet Büşra ALICI, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Ocak-2018, Individualized care, intensive care, quality of life, satisfaction with life Cennet Büşra ALICI, Master Thesis Ondokuz Mayıs University Samsun, January-2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
ÖZET YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE YATAN HASTALARIN YAŞAM KALİTESİ VE DOYUMUNUN BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ BAKIM ALGILARI ÜZERİNE ETKİSİ Amaç: Bu çalışma yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların yaşam kalitesi ve doyumunun bireyselleştirilmiş bakım algıları üzerine etkisini belirlemek amacıyla kesitsel bir çalışma olarak yürütüldü. Materyal ve Metot: Araştırma 15.02.2017-15.08.2017 tarihleri arasında iki devlet hastanesinin erişkin yoğun bakım ünitelerinde yatarak tedavi görmekte olan 317 hastanın katılımıyla gerçekleştirildi. Veriler hastayı tanıtıcı bilgi formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği, Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A Hasta Versiyonu ve Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-B Hasta Versiyonu kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği alt boyutlarından Fiziksel Fonksiyon, Fiziksel Rol, Ağrı, Genel Sağlık Algısı, Yaşamsallık, Sosyal Fonksiyon, Mental Rol ve Mental İşlev puan ortalamaları sırasıyla 20,4±5,7, 5,4±1,4, 4,4±2,1, 11,3±3,5, 11,6±3,2, 5,4±1,6, 4,2±1,1 ve 16,3±3,2 olarak saptandı. Yaşam Doyum Ölçeği toplam puanı 21,7 olarak belirlendi. Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A Hasta Versiyonu alt boyutlarından Klinik Durum, Kişisel Yaşam Durumu ve Karar Verme Kontrolü puan ortalamaları sırasıyla 3,6±0,7, 3,5±0,7 ve 3,5±0,7; Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-B Hasta Versiyonu alt boyutlarından Klinik Durum, Kişisel Yaşam Durumu ve Karar Verme Kontrolü puan ortalamaları sırasıyla 3,0±0,6, 3,4±0,6 ve 3,5±0,7 olarak saptandı. Sonuç: Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-A Hasta Versiyonu ve Bireyselleştirilmiş Bakım Skalası-B Hasta Versiyonu puanının, hastaların yaşam kalitesi ve doyumu ile bazı sosyo-demografik ve klinik özelliklerine göre farklılık gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF QUALITY OF LIFE AND SATISFACTION WITH LIFE OF PATIENTS HOSPITALIZED IN INTENSIVE CARE UNIT ON THE PERCEPTIONS OF INDIVIDUALIZED CARE Aim: This study was conducted as a cross-sectional study in order to determine the effect of quality of life and satisfaction with life of patients hospitalized in intensive care unit on the perceptions of individualized care. Material and Method: The research was carried out with the participation of 317 patients who received inpatient treatment in the adult intensive care units of two state hospitals between 15.02.2017 and 15.08.2017. The data were collected using patient identification form, SF-36 Quality of Life Scale, Satisfaction with Life Scale, Individualized Care Scale-A Patient Version and Individualized Care Scale-B Patient Version. The Shapiro Wilk, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman correlation tests were used for the data analysis. Results: The mean scores of Physical Function, Physical Role, Pain, General Health Perception, Vitality, Social Function, Mental Role and Mental Function subscales of the SF-36 Quality of Life Scale were found to be 20.4±5.7, 5.4±1.4, 4.4±2.1, 11.3±3.5, 11.6±3.2, 5.4±1.6, 4.2±1.1 and 16.3±3.2, respectively. The total score of the Satisfaction with Life Scale was found to be 21.7. The mean scores of Clinical Situation, Personal Life Situation and Decisional Control over care subscales of the Individualized Care Scale-A Patient Version scale were found to be 3.6±0.7, 3.5±0.7 and 3.5±0.7 respectively while the mean scores of Clinical Situation, Personal Life Situation, and Decisional Control over care subscales of the Individualized Care Scale-B Patient Version were found to be 3.0±0.6, 3.4±0.6 and 3.5±0.7, respectively. Conclusion: The scores of Individualized Care Scale-A Patient Version and Individualized Care Scale-B Patient Version were determined to show variability according to the quality of life, satisfaction with life as well as some sociodemographic and clinical characteristics of the patients.