İşitme kayıplı çocuklarda eğitimci tarafından verilen eğitim ile bilgisayar destekli eğitimin karşılaştırılması
The Comparison between education which is given by an instructor and a computer assisted instruction for children with hearing loss
  1. Tez No: 48754
  2. Yazar: ŞEBNEM SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Kulak Burun ve Boğaz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Home Economics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Computer, Education, Hearing Loss, Children
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Çalışmada, 5-6 yaş grubu 71 dB ve üzeri bilateral sensori-nöral işitme kayıplı yirmi çocuğun zıt kavramları kazanmalarında eğitimci tarafından verilen eğitim ile bilgisayar destekli eğitim arasında (a) Kavramları kazanma süreleri, (b) Kazandıkları toplam kavram sayıları, (c) Kavramlardaki başarı puanları açısından fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmaya alınan yirmi çocuk onar kişilik iki gruba ayrılmış ve gruplardan biri bilgisayar, diğeri ise eğitimci ile masa başında resimli kartlarla aynı zıt kavramları çalışmışlardır. Çalışmaya alınan çocuklar, ön test ile kavramlardaki seviyeleri tespit edilmiş ve yedi haftalık eğitim süresi içerisinde bilgisayar ve masa başında zıt kavramları çalışmışlardır. Çalışmada kullanılan zıt kavramlar, Büyük- Küçük, Aynı-Farklı, Uzun-Kısa, Çok-Az, Açık-Kapalı ve Sıcak- Soğuk'tur. Eğitim süresi içerisinde Grup B ve Grup M'nin ortak kazandıkları kavramlar Büyük ve Küçük kavramları olmuş ve değerlendirmeler, bu kavramlar için yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen veriler, Mann-Whitney U testi ile istatistiki olarak değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonunda, bilgisayar ile çalışan grup, diğer gruba göre daha çok zıt kavramı, daha kısa sürede ve daha başarılı puanlar alarak kazanmışlardır. Sonuçlar istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it is investigated whether there are differences between performances of two education programs (one of which is given by an instructor and the other one as a computer assisted instruction) in the contrast concepts gain. In three main comparative perspectives, (a) Concept-gain time (b) Total number of concepts gained (c) Success points made in concept gain. Twenty children between (5-6) years old, who have more than 71 dB bilateral sensory-neural hearing loss, are taken as the subject group. These children were seperated into two groups. One group was given the computer-assisted intruction and the second group studied with an instructor at the table. All children studied the same contrast concepts. Children in the study, were initially tested with a base line test. To determine their concept levels. They also studied a seven week course on contrast concept with a computer assisted program and an instructor at the table. Contrast concepts, used in the study, are namely Big-Small, Equal-Different, Long-Short, Many-Few, Open-Closed and Hot-Cold. In the course period, Big-Small became the common contrast concept gained by the two groups, Group B and Group M. Therefore, evaluation were made on this common contrast concept. At the end of the study, data collected were evaluated statistically with Mann-Whitney U Test. Evaluation results showed that, the group that was given the computer assisted instruction have gained more contrast concepts in a fewer time, and have had more successful points than the group that was given the education from an instructor. The results were found that statistically significant.(p< 0.005)