Karpal tünel sendromunda steroid iyontoforezi ve ESWT tedavisinin klinik, elektrofizyolojik ve ultrasonografik olarak karşılaştırılması
  1. Tez No: 487623
  2. Yazar: KASIM OSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TURGUT YILDIZGÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: ESWT, karpal tünel sendromu, steroid iyontoforezi, ultrasonografi, ESWT, carpal tunnel syndrome, steroid iontophoresis, ultrasonography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı orta derece karpal tünel sendromu (KTS) tanılı hastalarda radial-extracorporeal shock wave therapy (r-ESWT) tedavisinin etkilerini klinik, elektrofizyolojik ve ultrasonografik olarak belirlemek ve sonuçları steroid iyontoforezi tedavi yöntemi ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.05.2017 - 01.10.2017 tarihleri arasında Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon polikliniğine başvuran 54 hastanın orta derece KTS saptanan 72 el bileği dahil edildi. Hastalar randomize şekilde iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki hastalara metilprednizolon astetat ile steroid iyontoforezi (5 seans/hafta, toplam 10 seans) ve grup 2'deki hastalara r-ESWT (1 seans/hafta, toplam 3 seans) uygulandı. Tüm hastalara el bilek volar splinti verildi, tendon ve sinir kaydırma egzersizleri ev programı şeklinde önerildi. Hastaların Boston Semptom Şiddeti Skalası (BSŞS), Boston Fonksiyonel Kapasite Skalası (BFKS), Visuel Analog Skala (VAS), Tinnel testi, Phalen testi, kavrama güçleri, elektrofizyolojik bulguları ve median sinir kesit alanı (MSKA) ultrasonografik olarak tedavi öncesi, tedavi sonrası 0., 1. ve 3.ayda değerlendirildi. Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ) ve etkilenen taraf yönünden benzerdi. Gruplar arasında tedavi öncesi ağrı, fonksiyon, kas gücü, sinir ileti çalışması ve median sinir kesit alanı yönünden anlamlı farklılık yoktu. Tedavi sonrası 0., 1. ve 3. ayda MSKA, distal duyu ileti hızları (DDİH), kaba kavrama, lateral kavrama ve pinç kavrama gücü yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. ESWT grubunda MSKA değerleri daha düşük, DDİH'ler daha yüksek ve kaba-lateral-pinç kavrama güçleri daha yüksekti. Hastalar distal motor latansları (DML) yönünden değerlendirildiğinde 3. ay sonunda ölçülen DML'ler ESWT grubunda daha düşüktü. Gruplar arasında VAS-ağrı ve BSŞS yönünden tedavi sonrası l.ay ve 3.ayda istatiksel olarak anlamlı farklılık vardı. ESWT grubunda tedavi sonrası l.ay ve 3.ay VAs-ağrı ve BSŞS skorları daha düşüktü. BFKS yönünden grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da istatiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Her iki grubunda tedavi sonrası BFKS skorları daha düşük saptandı. Sonuç: r-ESWT tedavisi ağrı, fonksiyonel durum, kavrama güçleri, median sinirin elektrofizyolojik bulguları ve ultrasonografik değişiklikleri üzerine iyontoforez grubundan daha etkin bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the clinical, electrophysiological and ultrasonographic effects of radial-extracorporeal shock wave therapy (r-ESWT) in patients with moderate carpal tunnel syndrome (CTS), and to compare the results with steroid iontophoresis treatment. Material and methods: A total of 54 patients (72 wrists) diagnosed with moderate CTS who admitted to the PM&R clinic between 01.05.2017 - 01.10.2017, 72 wrists with moderate CTS were included. The CTS patients were randomly divided into two groups. In group 1, metilprednizolone asetat iontophoresis (5 times/week, total 2 weeks) for patients were given and in group 2, a total of 3 sessions of r-ESWT (1 session per week, total 3 weeks) were administered. All patients were treated with hand-wrist volar splint, and tendon and nerve shifting exercises were suggested as a home-based program. The Boston Symptom Severity Scale (BSSS), Boston Functional Capacity Scale (BFCS), Visuel Analog Scale (VAS), Tinnel test, Phalen test, grip strengths, electrophysiological findings and median nerve section area (MNCSA) were evaluated before and at 0., 1. and 3.months of the treatment. Results: The groups were similar in terms of age, sex, body mass index (BMI) and affected side. There was no significant difference between groups in terms of pain, function, muscle strength, nerve conduction study, and median nerve cross-sectional area before the treatment. There were statistically significant differences between the groups at the 0., 1., and 3. months after treatment in terms of MNCSA, distal sensory velocities (DSV), hand- grip, lateral-grip and pinch-grip strength. In the ESWT group, the MNCS values were lower, the DSV was higher and the han-grip, lateral-grip and pinch-grip strengths were higher. When the patients were assessed for distal motor latencies (DML), the DML measured at the end of the 3rd month was lower in the ESWT group. There was a statistically significant difference between the groups in terms of VAS-pain and BSSS at the 1st and 3rd months after treatment. In the ESWT group, VAS-pain and BSSS scores were lower. There was a statistically significant difference within the group comparisons for BFCS in both groups. BFCS scores were lower in both groups after treatment. Conclusion: r-ESWT treatment was found to be more effective than the iontophoresis group on pain, functional status, grip strength, electrophysiological and ultrasonographic findings of the median nerve.