Gençlik hizmetleri ve spor il-ilçe müdürlerinin stratejik yönetim uygulamaları ve karar verme stillerinin incelenmesi
Examination of strategic management practices and decision-making styles of youth services and sport provincial and district directors
- Tez No: 487632
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ŞEN, YRD. DOÇ. DR. TALHA MURATHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Yönetim, Stratejik Yönetim, Karar Verme Stilleri, Provincial Directorete of Youth Services and Sports, Management, Strategic Management, Decision Making Styles
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüklerinde çalışan İl-İlçe Müdürlerinin demografik özelliklerine göre bireysel yönetim stratejileri, yönetimsel stratejiler ve karar verme stillerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini; Gençlik Hizmetleri ve Spor kurumunda çalışan İl-İlçe Müdürleri oluştururken, örneklem grubunu ise 228 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada katılımcıların yönetimsel stratejilerinin belirlenmesi için Şeker36 tarafından geliştirilen ''Yönetimsel Strateji Ölçeği'' ve Bireysel Yönetim Stratejileri belirlenmesi için de ''Bireysel Yönetim Stratejileri Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırmada çalışanların karar verme stillerinin belirlenmesi için; Scott ve Bruce tarafından geliştirilen Taşdelen115 tarafından Türkçe 'ye uyarlanan 'Karar Verme Stratejileri Ölçeği' kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için; frekans analizi, cinsiyet, medeni durum, bitirdiği bölüm ve kurumdaki görevine göre yönetimsel stratejileri, bireysel yönetim stratejileri ve karar verme stillerinin araştırılmasında Mann Whitney U testi; yaş, öğrenim durumu, gelir durumu, yöneticilik süresi ve kurumdaki çalışma süresine göre yönetimsel stratejileri, bireysel yönetim stratejileri ve karar verme stillerinin karıştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 24.0 paket istatistik programından faydalanılmış ve anlamlılık düzeyi (p005).
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to determine the individual strategic and managerial strategies and decision making styles of the provincial and district directors working in the provincial directorate of youth services and sports according to their demographic features. Material and Methods: The population of this study consists of Provincial-District Directors working in 'Provincial Directorats of Youth Services and Sports' while the sample group consists of 228 staff members. In this study, managerial strategy scale developed by Şeker were used to determine the strategic management practice of the applicants. 'Individual Management Strategies Scale' was used to determine the individual management strategies. 'Decision Making Strategies Scale" developed by Scott and Bruce and adapted to Turkish by Tașdelen was also used to determine the decision styles of applicants. Mann Whitney U test was used to research of the managerial strategy, individual management strategy and decision making styles according to their requency analysis, gender, marital status, graduated department and positions of applicants to determine demographic characteristics of them. Kruskal Wallis test were used in the comparison of managerial strategy, individual management strategies and decision making styles according to their age, education, income, working hours and work experience. In addition, SPSS 24.0 packet statistics program was used to analyze the obtained data and the level of significance was taken as p 005).