Erzurum'da çalışan hemşirelerin mesleki derneklere bakış açıları
Views of the nurses working in Erzurum on professional associations
- Tez No: 487633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, mesleki dernekler, mesleki örgütlenme, Nursing, Professional Associations, Occupational Organizations
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Erzurum'da Çalışan Hemşirelerin Mesleki Derneklere Bakış Açıları Amaç: Bu araştırma Erzurum'da çalışan hemşirelerin mesleki derneklere bakış açılarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda yapılmıştır. Araştırma, Mart 2015 – Şubat 2018 tarihleri arasında Erzurum il merkezinde bulunan 4 hastanede çalışan 550 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veri toplamadan önce araştırmanın yürütüldüğü kurumdan etik kurul onayı ve veri toplanan hastanelerden kurum izinleri alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma verilerinin değerlendirilmesi sonucunda hemşirelerin güçlü bir mesleki derneğin gerekli olduğunu ancak meslekte söz sahibi olan bir derneğe sahip olmadıklarını düşündükleri, çeşitli nedenlerle herhangi bir mesleki derneğe üye olmamakla birlikte mesleki derneklerin mesleğin gelişimini ve profesyonelleşmeyi sağladığını, birlik ve beraberlik kazandırdığını ve mesleki bilgi birikiminin artmasını sağladığını düşündükleri belirlenmiştir. Ayrıca hemşirelerin yarıya yakınının mevcut mesleki derneklerin mesleki problemlerin çözüm sürecinde, profesyonelleşme sürecinde ve mesleki bilinçlenmede etkili olmadıklarını düşündükleri, güçlü bir mesleki derneğin yeni kurulacak bir mesleki organizasyon çatısı altında oluşturulması gerektiğini düşündükleri saptanmıştır. Bununla birlikte mesleki derneklerden maddi ve manevi haklarının savunulmasını, mesleki birlik, beraberlik ve gelişimin sağlanmasını, mesleki sorunların çözülmesini, mesleki profesyonelleşmenin sağlanmasını, ve mesleki kimliğin kazanılması ve saygınlığın arttırılmasını bekledikleri belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda hemşirelerin genel olarak mesleki derneklere bakış açılarının olumlu olmasına rağmen çeşitli nedenlerle mesleki derneklere katılım oranının istenilen düzeyde olmadığı ve mesleki derneklerden çeşitli beklentilerinin olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Views of the Nurses Working in Erzurum on Professional Associations Aim: This research was carried out to determine the views of the nurses working in Erzurum on professional associations. Materials and methods: A survey was carried out in a descriptive and cross-sectional design. The survey was conducted with 550 nurses working in 4 hospitals in the center of Erzurum between March 2015 and February 2018. A survey form developed by the researchers was used to collect the research data. Before the data collection, institutional approval was obtained from the ethics committee in the institution where the research was conducted and from the hospitals where data were collected. Descriptive statistical methods were used in the evaluation of the data. Results: As a result of the evaluation of research data, nurses think that a strong vocational foundation is necessary but that they do not have a vocational association and that vocational associations provide professional development, professionalism, unity and professional knowledge It has been identified. It has also been determined that close to half of the nurses think that a strong professional association should be formed under the framework of a new professional organization, where the current professional associations think that professional problems are not effective in the solution process, professionalization process and professional awareness. However, it has been determined that professional associations are expected to defend their financial and moral rights, to ensure professional unity, solidarity and development, to solve professional problems, to provide professional professionalism, and to increase professional identity and respect. Conclusion: As a result of the research, it was found out that the participation rates of vocational associations for various reasons were not at desired level and various expectations from vocational associations were found although the views of nurses were generally positive for vocational associations.