Lokal burkulma etkilerine maruz kaynaklı birleşimlerde kaynak dikişi kalınlığının belirlenmesi
Determination of weld seam thickness in welded connection subjected to local buckling effects
  1. Tez No: 487758
  2. Yazar: TUĞRUL TULUNAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLYAS DEVRAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynak kalınlığı, kutu en kesitli kiriş-kolon birleşimleri, çelik yapıların tasarım, hesap ve yapım esasları 2016, lokal burkulma altındaki kaynaklı birleşimler, Welding thickness, box beam - column joints, design of steel structures, calculation and construction principles 2016, welded joints under local buckling
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kutu en kesitli profiller yapısal çelik sektöründe kullanılan malzemeler değerlendirildiğinde, önemli oranda tercih edilmektedir. Bu profillerin birbirleriyle ve farklı tip en kesite sahip profillerle olan bağlantısı, bu profillerin sahip olduğu kesit özelliklerinin bir sonucu olarak ek tedbirler alınmak suretiyle uygulanabilir hale gelmektedir. Bu tarz birleşimlerde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, iç kuvvetlerin elemandan elemana aktarımının sürekli olmasıdır. Bu sürekliliği sağlamak için alınan tedbirlerin başında başlık plakasının kullanılması gelmektedir. Plakaların elemanlarla olan bağlantısı da ağırlıklı olarak kaynaklar vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu çalışmada; eğilme etkisi altındaki kutu en kesitli kiriş ve kolonda meydana gelecek olan lokal burkulmalara maruz kalan birleşimde ideal kaynak kalınlığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda tasarlanan plakaların kutu en kesitli kolon ve kutu en kesitli kiriş ile olan bağlantısı, köşe ve dairesel dolgu kaynaklar yardımıyla yapılmıştır. Sayısal modellerde, köşe kaynakların farklı kalınlıklarındaki ve plaka boyutlarına bağlı olarak farklı uzunluklarındaki tipleriyle analizleri, ANSYS Workbench programı yardımı ile yapılmış ve davranışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
When the materials used in structural steel industry are evaluated, box beam profiles are considerably preferred. As a result of the cross-sectional properties that these profiles possess, the connection of these profiles to each other and to profiles having different types of cross sections is becoming viable by means of additional measures. An important point to note in such combinations is continuous transfer of internal forces from element to element. At the beginning to ensure this continuity, header plate is needed to use. The connection of the plates to the elements works mainly through welds. In this study, it is aimed to determine the ideal welding thickness in box beam under bending effect and the joints exposed to local buckles that will form in the column. The connection with box column and box beam designed in this context, was made by means of corner and circular filler welds. Corner welds of different thickness and analysis by types with different lengths depending on plate dimensions in numerical models, was made with the help of ANSYS Workbench program and examined behaviours.