Sarıağız balığı, Argyrosomus regius (Asso, 1801) larvalarının proteaz aktiviteleri üzerine farklı besin maddelerinin inhibisyon değerlerinin in vitro yöntemle belirlenmesi ve türe özgü mikroyem üretimi
Determination using in vitro assay of inhibition values of different feed ingredients on the protease activities of meagre, Argyrosomus regius (Asso, 1801) larvae and production of species-specific microdiet
  1. Tez No: 487775
  2. Yazar: GÜRKAN DİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DEMİR, YRD. DOÇ. DR. MEHMET NAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sarıağız, Argyrosomus regius, mikroyem, yem ham maddesi, proteaz, inhibisyon, protein kaynakları, moleküler ağırlık, hidroliz, in vitro, ontogeni, türe özgü, besin–inhibisyon, Menderes Deltası, Meagre, Argyrosomus regius, microdiet, feed ingredents, protease, protein sources, inhibition, molecular weight, hydrolysis, in vitro, ontogeny, species–specific, nutrional–inhibition, Menderes Delta
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Bu çalışma, sarıağız balığı (Argyrosomus regius) larvalarının ontogenetik gelişimlerine bağlı olarak larvaların proteaz aktiviteleri üzerine besin inhibisyon etkilerinin belirlendiği türe özgü mikroyem üretimi için yapılmıştır. Çalışmada, 0.–32. gün yaş (gy) sarıağız balığı larvalarının yem formülasyonu in vitro yöntemle belirlenerek Na alginatla kapsüle edilen 75–100, 100–200, 200–300, 300–500 µm deneysel mikroyemler (DMY)'i üretilmiştir. Sarıağız balığı larvalarının proteaz aktiviteleri üzerine DMY'in inhibisyen dereceleri, hidroliz dereceleri ve moleküler ağırlık profilleri, DMY'in besin madde analizleri (kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül) ve yağ asitleri profilleri belirlenmiştir. İn vitro analizlerde kullanılan Menderes Deltası, Karina Dalyanı–TÜRKİYE anaç orjinli larvalar Egemar (Aydın–TURKEY) ticari yetiştiricilik protokolünden örneklenmiştir. Anaç balıklardan 20 µg/kg♀ & 10 µg/kg♂ tek doz GnRH hormon enjeksiyonuyla yumurta alınmıştır. Larva yetiştiriciliğinde açık sistem yeşil su tekniği kullanılmıştır. Ticari larva yetiştiriciliğinde, 3.–26. gy'de toz alg veya canlı alg (Nannochloropsis occulata), 3.–8./9. gy'de 10–15 adet/mL rotifer (Brachionus plicatilis), 6./7.–11. gy'de 2–6 naupli/mL Artemia nauplii, 10.–15. gy'de 2–6 metanauplii/mL Artemia metanuplii (zenginleştirilmiş Artemia), 16./17.–32. gy'de ilk günlerde 1,5 metanauplii/mL 6 kez, son günlerde 6 metanauplii/mL 1 kez ve tank biomasının %3,5–8'si oranında ticari mikroyemle besleme protokolü uygulanmıştır. Sarıağız balığı larvalarının, yumurta ve yağ damlasının çapları (ortalama±SH mm) sırasıyla 0,90±0,01 ve 0,24±0,01 (2013 yılı), 0,86±0,01 ve 0,23±0,01 (2014 yılı) olarak tespit edilmiştir. 2013 ve 2014 yıllarının 0.–32. gy tam boy–TB (ortalama±SH mm), yaş ağırlık (ortalama±SH mg), spesifik büyüme oranları–SBO (ortalama±SH %) sırasıyla 21,61±0,22 ve 20,95±0,30, 118,00±1,09 ve 89,21±0,36, 18,39±0,21 ve 17,94±0,10 olarak belirlenmiştir. 2013 ve 2014 yıllarında günlük TB sırasıyla TB=2,6725e0,0682gy (R2=0,9959) ve 2,5388e0,0667gy (R2=0,9923) olarak hesaplanmıştır. Sarıağız balığının, yumurta ve prelarval dönem proteaz aktivitleri hesaplanarak anaç kaynaklı proteolitik etkiler belirlenmiştir. Yumurta, prelarva (0.–2. gy), 3., 15. ve 32. gy proteaz aktiviteleri (ortalama±SH U/mg protein) 2013 ve 2014 yılında sırasıyla 2,83±0,37–2,89±0,45, 4,69±0,58–4,71±0,56, 106,43±9,74–345,66±1,45, 5,95±0,60–32,81±1,76 ve 28,12±0,49–68,66±2,52 olarak hesaplanmıştır (p0,05). DMY'in inhbisyon derecelerinin ticari mikroyemlerden çok daha düşük olduğu tespit edilmiştir. DMY'in 2.532 Da≥ (serbest amino asit+di/tri/oligopeptit) dağılımlarının ticari mikroyemlerle benzer olduğu belirlenmiştir. DMY'de n–3/n–6 1, DHA/EPA 2 ve DHA/EPA/ARA 7/4/1 olarak hesaplanmıştır. DMY'in 19,27–18,83 TL/kg (4,90–4,79 €/kg, 5,32–5,20 $/kg) üretim maliyetleriyle ticari mikroyemlerden daha ekonomik olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, deniz balığı larvaları için türe özgü mikroyemlerin üretilmesinin gerektiği bu amaç için larvaların proteaz aktiviteleri üzerine yem ham maddelerinin inhbisyon derecelerinin belirlenmesinin yeterli olacağı tespit edilmiştir. Larvaların ontogenetik gelişimine bağlı olarak türe özgü/besin–inhibisyon in vitro yönteminin bir değerlendirme kriteri olacağı belirlenmiş ve deniz balıkları için tavsiye edilmiştir. Ayrıca mikroyem üretiminde moleküler ağırlık dağılımlarının belirlenmesi de tavsiye edilmiştir. Menderes Deltası–TÜRKİYE orjinli ticari sarıağız balığı larva gelişimlerinin tanımlandığı bu çalışma ile birlikte sonraki çalışmalar Türk Karasularına ait sarıağız balığı ifadesinin tanımlanmasına katkı sağlayacaktır
Özet (Çeviri)
This study, was established to produce species–spesific microdiets identifying the nutritional inhibition effects on the protease activities of larvae depending on the ontogenetic developments of meagre (Argyrosomus regius) larvae. In this study, 0.–32. days after hatching (DAH) feed formulation of meagre larvae was identified according to in vitro assay results and 75–100 µm, 100–200 μm, 200–300 μm, 300–500 μm of the experimental microdiets (EMD) encapsulated with Na alginate according to produced were produced. EMD's inhibition degrees, hydrolysis degrees, moleculer weight profiles on meagre larvae's protease activities and EMD's nutritional composition analysis (dry matter, crude protein, crude fat, crude ash) and fatty acids profiles were determined Larvae which are originated meagre broodstocks of Menderes Delta, Karina Fishgarth–TURKEY used in vitro assay were sampled from Egemar (Aydın–TURKEY) commercial culture protocol. With a single dose of 20 mg/kg♀ & 10 mg/kg♂ GnRH hormone injection, they were spawned. In larvae culture, open sytem green water technique was used. In the commercial larval production feeding protocol was applied at 3.–26. DAH powder algae or live algae (Nannochloropsis occulata), at 3.–8./9. DAH 10–15 prey/mL rotifera (Brachionus plicatilis), at 6./7.–11. DAH 2–6 nauplii/mL Artemia nauplii, at 10.–15. DAH 2–6 metanauplii/mL Artemia metanuplii (enriched Artemia), at 16./17.–32. DAH in the beginning 1.5 metanauplii/mL 6 time, recently 6 metanauplii/mL once and 3.5–8% of tank biomass with commercial microdiets. The diameters of the egg and oil drop diameter (mean±SE mm) were determined as 0,90±0,01 and 0,24±0,01 (2013 year), 0,86±0,01 and 0,23±0,01 (2014 year). The total length–TL (mean±SE mm), wet weight (mean±SE mg), specific growth ratio–SGR (mean±SE %) at 0.–32. DAH of 2013 and 2014 were determined as 21.61±0.22 and 20.95±0.30, 118.00±1.09 and 89.21±0.36, 18.39±0.21 and 17.94±0.10, respectively. Daily TL of 2013 year and 2014 year were calculated as TL=2.6725e0.0682DAH (R2=0,9959) and 2.5388e0,0667DAH (R2=0,9923), respectively. Meagre's egg and prelarva phase protease activities were calculated and maternal affected proteolytic effects were identified. The egg, prelarvae (0.–2. DAH), 3., 15. and 32. DAH's protease activities (mean±SE U/mg protein) values were obtained as 2.83±0.37–2.89±0.45, 4.69±0.58–4.71±0.56, 106.43±9.74–345.66±1.45, 5.95±0.60–32.81±1.76 and 28.12±0.49–68.66±2.52 2013 and 2014 years, respectivily (p0.05). The degree of inhibition of EMD was found to be much lower than commercial microdiet. It was determined that the distributions of 2.532 Da≥ (free amino acid+di/tri/oligopeptide) of the EMD were similar to those of the commercial microdiets. In EMD n–3/n–6 1, DHA/EPA 2 and DHA/EPA/ARA 7/4/1 were calculated. EMD's were found to be more economical than commercial microdiets with production costs of 19,27–18,83 TL/kg (4,90–4,79 €/kg, 5,32–5,20 $/kg). As a result, it is recommended that species–specific microdiets should be produced for marine fish larvae, for this purpose it was established that identification of inhibition degrees of feed ingredients on the larvae protease activities can be sufficient. Depending on the larvae ontogenetic development, species–specific/nutrional–inhibition in vitro assay was identified to be on evalvation criteria and advised for marine fish larvae. And determination of molecular weight distributions in the production of EMD are recommended. With this study in which Menderes Delta–TURKEY originated commercial meagre larvae developments are identified the further studies will contribute to the definition of meagre belonging to Turkish Territorial waters.