Sarıağız (Argyrosomus regius) jüvenillerinde akut nitrit toksisitesi
Acute toxicity of nitrite to meagre (Argyrosomus regius) juvenile
  1. Tez No: 487987
  2. Yazar: HAVVA TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Argyrosomus regius, Nitrit Toksisite, Sıcaklık, LC50, Argyrosomus regius, Nitrite Toxicity, Temperature, LC50
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Sarıağız (Argyrosomus regius), Akdeniz'de ekonomik değeri yüksek olan ve su ürünleri yetiştiriciliğinde çeşitliliği arttırmaya aday bir deniz balığı türüdür. Bu çalışmada jüvenil sarıağız balıklarının nitrit (NO2-) toleransı sıcaklıkla ilişkili olarak tespit edilmiştir. Bu amaçla, balıklar (3.2 ± 0.6 g ve 5.4 ± 0.9 cm), ‰30 tuzlulukta ve pH 8.0' de statik yenileme yöntemi ile üç farklı sıcaklıkta (18°C, 22°C ve 26°C) bir dizi akut toksisite denemesinde farklı NO2- konsantrasyonlarına maruz bırakılmıştır. Su sıcaklığının azalmasıyla, sarıağız balığı jüvenillerinin nitirit toleransının arttığı tespit edilmiştir (P < 0.05). 18°C, 22°C ve 26°C'de 96 saatlik LC50 değerleri, sırasıyla 177.6 mg/L, 139.5 mg/L ve 49.6 mg/L olarak hesaplanmıştır. 18°C, 22°C ve 26°C su sıcaklıklarında jüvenil sarıağız balıkları güvenli nitrit değerleri; sırasıyla 17.7 mg/L, 13.9 mg/L ve 4.9 mg/L olarak tespit edilmiştir (P < 0.05). Bu çalışma, sarıağız balığının Akdeniz'de yetiştirilen diğer deniz balığı türlerine kıyasla nitrite daha duyarlı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Meagre, Argyrosomus regius, is a candidate marine fish species for aquaculture diversification, presenting a high economic value in the Mediterranean. In this study, tolerance of juvenile meagre to nitrite (NO2-) was determined relating to temperature. For this reason, the fish (3.2 ± 0.6 g and 5.4 ± 0.9 cm) were exposed to different NO2- concentrations in a series of acute toxicity tests by the static renewal method at three temperatures (18°C, 22°C, and 26°C) at a pH of 8.0. Low temperature clearly increased tolerance to NO2- (P < 0.05). The 96-h LC50 values of NO2- were 177.6 mg/L, 139.5 mg/L, and 49.6 mg/L, at 18 ˚C, 22 ˚C and 26 ˚C, respectively. The safe levels of NO2- for juvenile meagre were estimated to be 17.7 mg/L, 13.9 mg/L and 4.9 mg/L at 18˚C, 22 ˚C and 26 ˚C, respectively (P < 0.05). This study indicates meagre is more sensitive to nitrite than other marine fish species cultured in the Mediterranean.