Etlik damızlık tavukların içme sularına farklı oranlarda katılan bitki ekstraktlarının performans, yumurta kalite ve kuluçka özelliklerine etkisi
Effect of herbal extracts added to broiler breeder's drinking water at different ratios on performance, egg quality and hatchability trai̇ts
- Tez No: 487929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Etlik damızlık, bitki ekstraktı, performans, yumurta kalite özellikleri, kuluçka özellikleri, Broiler breeders, herbal extracts, performance, egg quality traits, hatchability traits
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada; etlik damızlıkların, içme suyuna farklı oranlarda bitkisel ekstrakt (Pimpinella anisum, Echinace purpurea, Tussilego farfara ve Eucalyptus globulus) içeren katkı maddesinin ilave edilmesinin; performans, yumurta kalitesi ve kuluçka özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma, Hatay'da bulunan özel bir işletmeye ait damızlık kümesleri ve kuluçkahanesinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan yemler yine aynı firmaya ait yem fabrikasında hazırlanmıştır. Araştırma süresince muamele grubundaki hayvanların beslenmesinde damızlık yumurta (26-50. hafta) rasyonu kullanılmıştır. Araştırmada, 25 haftalık toplam 6000 adet Ross-308 etlik damızlık tavuk kullanılmıştır. Tavuklar, tesadüf parselleri deneme planına göre 4 muamele grubuna ayrılmış, her bir grupta 5 tekerrür (300 tavuk/tekerrür) yer almıştır. Muamele gruplarında içme sularına % 0, % 0.1, % 0.2 ve % 0.4 oranlarında bitki ekstraktı ilave edilmiştir. Çalışma 24 hafta sürmüştür. Çalışmada, canlı ağırlık, kuluçka sonuçları, yumurta kırılma direnci, yem tüketimi yemden yararlanma oranı, yumurta kalite değerleri ve performans parametreleri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, muamele gruplarının performans parametreleri, yumurta kalite parametreleri ve kuluçka sonuçları arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05).
Özet (Çeviri)
In this study; In the broiler breeders, the addition of the additive containing herbal extract (Pimpinella anisum, Echinace purpurea, Tussilego farfara and Eucalyptus globulus) to the drinking water at different rates; egg quality, performance parameters and the effects on hatchability traits were investigated. In study carried out in the breeding coops and in the hatchery of a private establishment in Hatay. The feeds used in the research were also prepared at the feed factory of the same company. Breeding broiler eggs (26-50th week) diets ration was used for the feeding of the animals in the treatmens group during the researchperiod. In the study, a total of 6,000 pcs 25 weeks ross-308 breeding chicken were used. The hens were randomly divided into 4 treatmens group according to the randomized trial plan, and each group was distributed as 5 replicates (300 hen/repeat). To the treatmen groups were, respectively, 0%, 0.1%, 0.2% and 0.4% rates of herbal additive were added to the drinking water. The study of period is 24 weeks. During the in study, live weight, incubation results and egg breaking resistance, feed consumption, feed utilization, egg quality values, performance parameters was examined. According to the results of the study, the differences between the performans parameters, egg quality parameters and hatchability results of the treatment groups were statistically insignificant (P>0.05).