Metal sektöründe fiziksel risk etmenleri
Physical risk factors in metal industry
  1. Tez No: 488017
  2. Yazar: İSMAİL ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal sektörü, Sıcak dövme, İş Sağlığı ve Güvenliği, Metal Industry, Hot Forgıng, Business Health and Job Security
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Metal sektörü çok eski tarihlerden itibaren günümüze kadar gelmiş olan bir üretim dalıdır. Metal sektörü otomotivden beyaz eşyaya birçok alanda kullanılması ve birden fazla üretim metodu bulunması münasebeti ile önem arz eden bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıcak dövme endüstrisi metale şekil verme yöntemlerinden birisidir. Günümüzde makineleşmenin yaygın olması, metal sektöründe tesisler kurulması iş sağlığı ve güvenliğinin amacı olan çalışanların sosyal, fiziksel ve ruhsal sağlığını iş ortamlarında bozulmasını engellemeye yönelik olarak tanımlanan durumu da beraberinde getirmiştir. Çalışanların, çalışma ortamlarında maruz kaldıkları riskler mevcuttur. Bu risklerden bir kısmı fiziksel risk etmenleri başlığı altında toplanan tehlikelerdir. Bu çalışmada, İstanbul' da faaliyetlerine devam eden bir dövme tesisinde çalışanların maruz kaldıkları fiziksel risk etmenleri araştırılmıştır. Çalışanların maruz kaldıkları fiziksel risk etmenlerinin ölçümleri yapılmış alınan önlemler irdelenmiş ve alınabilecek olan önlemler işletmeye öneriler halinde sunularak çalışma ortamları güvenli hale getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The metal sector is a production branch that have come until today from very old dates. The metal sector is of high significance as it has multiple production methods and is used in many fields from automotive to white goods. The hot forging industry is one of the methods to shape the metal. The condition defined as preventing the deterioration of the social, physical and mental health of the workers as the goal of the Occupational Health and Safety emerged, as the result of the foundation of facilities in metal sector together with the widespread mechanization. The workers are exposed to various risks in their working environments. Some of these risks are the hazards categorized under the title of the physical risk factors. This study is about the physical risk factors, to which the workers are exposed, at a forging facility that operates in Istanbul. The measurements were made for the risk factors, to which the workers were exposed; the already-taken precautions were scrutinized and the other possible precautions that can be taken were presented to the facility in the form of recommendations to ensure their working environments became safer.