A.Ü. İbn-i Sina Hastanesi'nde çalışan işçilerin sağlık ve güvenlik durumlarının araştırılması
- Tez No: 37957
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA ÖZYURDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: îş Güvenliği, İşçi Sağlığı ve Temizlik İşçilerinin sorunları. 64, Safety at work, problems of the workers and cleaning staff. 65
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Bu çalışma, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi' nde görevli 657 sayılı yasaya tabi, 24 biriminde çalışan yardımcı sağlık personeli ile temizlik şirketinde görevli toplam 480 kişilik denek grubunun sağlık ve güvenlik durumlarını tesbit etmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Sözkonusu çalışanların sağlık ve güvenlik durumlarının tesbit edilmesine yönelik çalışmada, araştırma evrenini oluşturan 480 deneğin %88.3'ünün periyodik sağlık kontrolünden geçmediği ve %70.6'sımn iş ortamım güvenli bulmadıkları belirlenmiştir. Araştırmanın, çalışma ortamındaki sağlık risklerini saptamaya yönelik bölümünde belirtildiği gibi, deneklerin %93.4'ünün sağlıklarını tehdit eden maddelere maruz kaldıkları saptanmışıtr. Denek grubunun, işyerindeki sorunlarının ya da beklentilerinin neler olabileceği incelendiğinde, bunların %60.8'inin ücretlerinin yetersiz olduğunu belirtirken, %16.5'i ise sigortalı çalıştıklarından emin olmadıklarını ifade etmişlerdir. Gerek sağlık sektöründe gerekse diğer alanlarda genel kurallar olarak çalışanların; bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik durumlarının sürekli olarak en üst düzeyde tutulması, çalışma ortamındaki sağlığa zararlı fiziksel ve kimyasal etkenlerin etkisizleştirilmesini sağlayıcı gereken koruma önlemlerinin alınması, kişilerin bedensel ve ruhsal niteliklerine uygun işlerde çalıştırılması için“insan-iş-uyum”üçgeninin oluşturulması ve çalışanların iş ortamındaki sağlık risklerinden korunmasını amaçlayan“işçi sağlığı ve iş güvenliği”hizmetlerine önem verilmesi gerekmektedir. Hastanemizde, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden hem hastane yönetimine hem de temizlik işverenine yapılması gereken önemli görev ve sorumluluklann düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study was planned and conducted with the objective to determine the health and safety conditions of 480 subject persons comprising of paramedical & cleaning personnel subject to law no 657 in the 24 departments of İbn-i Sina hospital of Ankara University. In the above mentioned study, it was determined that out of the 480 subject which constituted the research space, 88.3% had not been under periodical health control and 70.6% did not think that the work environment was safe. In the part of the study aimed to determine the health risks in the working environment, it was detected that 90.4% of the experimental group had been subject to materials of risk. When the problems or expectations of the subjects at the working place were examined, 60.8% stated that the wages were not satisfactory and 16.5% stated that they were not sure whether they had social insurance or not. As a general rule,“Health & Safety Services at Work”should be given high consideration, in order to keep the physical, mental and social status of the workers at highest level; to take the necessary measures for the elimination of harmful effects of physical and chemical factors at the working environment; to create the man-job- harmony triangle to make people work the in jobs in line with their physical and mental qualifications; and to protect the workers against risks. In the subject hospital, it was observed that both the hospital management and the employer for cleaning services should achieve a higher level of responsibility in terms of health & Safety at work.