İstanbul şehir hatları vapur iskeleleri terminal binaları için parametrik tasarım modeli önerisi
A parametric model proposal for Istanbul city lines piers' terminal buildings
- Tez No: 488076
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DENİZ SOYGENİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Parametrik model, Şehir Hatları, Kabataş İskelesi, denizyolu ulaşımı, toplu taşıma sistemleri, Parametric model, City Lines, Kabataş Pier, public transport systems, sea transportation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Tez çalışması kent içi ulaşım yöntemlerinin, birbirlerine göre üstünlüklerini ve eksikliklerini ortaya koyarak, İstanbul kent içi ulaşım sorunları içerisinde, İstanbul denizyolu ulaşım sistemlerinden birisi olan Şehir Hatları iskelelerinin ve filosunun şimdiki durumu; bu iskelelerden yıkılmış olan Kabataş İskelesi'nin mevcut durumu üzerinden, denizyolu toplu ulaşım sistemlerinin sorunlarına, sayısal ortamda hızlı ve akılcı çözümler bulmaya odaklanır. Yıkılmadan önceki Kabataş İskelesi, yetersiz ve eksik işlevlere sahipti ve çevresiyle, diğer toplu taşıma sistemleriyle kopuk bir görüntü vermekteydi. Yıkılan iskelenin yakınında düzensiz toplu taşıma sistemleri, otopark ve yaya erişimi sorunları, üzerinde çalışılması gereken bir çevre olduğunu göstermektedir. Tüm bu sorunların çözümüne, iskele yapısının temel ihtiyaç programına göre hizmet kalitesinin yükseltilmesi amaçlanarak, ACRP ve“30. Saat faktörü”ile birlikte yoğun saat kullanımları bulunarak, ilgili evrensel tasarım ilkelerinin de katılımıyla, sayısal ortamda php betik diliyle hazırlanmış iskele parametrik modeli sayesinde, Kabataş – Kadıköy hattı üzerinden deneme yapılarak başlanmıştır. Parametrik modelden elde edilen sonuçlar ile yıkılan mevcut iskelenin kıyaslaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis focuses on finding the fast and rational solutions for the problems of the public sea transport systems by computational methods, by revealing the roles of the urban transportation methods as well as the advantages and deficiencies of these methods against each other. Within the urban transportation problems of Istanbul, the article introduces the current situation of the demolished Kabataş Pier and illustrates the current situation of the piers and the fleet of City Lines, which is one of the transportation systems of Istanbul Sea Transportation. The demolished Kabataş Pier had inadequate and deficient functions. The demolished pier also appeared as isolated and broken off its surroundings. Disorganized public transport systems, parking and pedestrian access problems nearby the demolished pier clearly demonstrated the need for an environmental study. In order to solve all these problems, the pier parametric model prepared with the php script language and supported by ACRP and“30th hour factor”which is tested over Kabataş - Kadıköy line on the demolished Kabatas Pier, aiming to increase the service quality according to the basic space program of the pier construction. The comparison was made between the results obtained from the parametric model and the demolished Kabataş Pier.