Konservatuvarlarda gürültü denetimi-kurgusal bir yapı kapsamında değerlendirmeler
Noise control of conservatories-evaluations within a sample building
  1. Tez No: 488229
  2. Yazar: BETÜL UNTUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Konservatuvar yapıları, gürültü denetimi, ses yalıtımı, Conservatory buildings, noise control, sound insulation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsanların bireysel gelişimine ve toplumların uygarlaşmasına katkı sağlayan eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilebilmesi için, akustik açıdan kaliteli ve konforlu eğitim ortamlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, eğitim yapılarının mimari planlama evresinde, gerek yapı dışı, gerekse yapı içinden kaynaklanan gürültülere karşı alınacak önlemlerin ortaya konması sonucunda akustik açıdan elverişli eğitim ortamlarına sahip olunabilir. Günümüzde artan eğitim olanakları ile birlikte üniversiteler bünyesinde açılan konservatuvar bölümlerinin sayısı artmaktadır. Kentlerde ulaşım kolaylığı sağlamak amacıyla, bu yapılar ana arterlere yakın konumlandırılmakta ve bu nedenle genellikle yüksek düzeyde trafik gürültüsüne maruz kalmaktadırlar. Ayrıca konservatuvarlarda gerçekleştirilen müzikal eğitim nedeniyle, yapı içinde yer alan hacimlerde yüksek düzeyde gürültü meydana gelmektedir. Dolayısıyla konservatuvarlarda gerçekleştirilen eğitim faaliyetini destekleyen akustik konfor ortamını oluşturmak için gürültü denetimi oldukça önem kazanmaktadır. Yapılarda gürültü denetimi yapılması için, yapı kabuğunun ve yatay-düşey iç bölme elemanlarının sağlaması gereken ses yalıtımı sınır değerleri ve bu sınır değerleri sağlayan uygun kesitler belirlenirken, yapı kabuğuna etki eden dış gürültünün özellikleri ve alıcı ile kaynak hacimlerin işlevleri de göz önünde bulundurmalıdır. Günümüzde yapılardan beklenen akustik performansın elde edilebilmesi için yapı kabuğu ve bölme elemanlarının kesit özellikleri belirlenirken sıklıkla bilgisayar modellemelerinden faydalanılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, kurgusal bir konservatuvar yapısı ele alınarak, konservatuvarlarda gürültü denetimine yönelik alınması gereken önlemler ortaya konmuştur ve yapıdaki tüm ses geçiş yollarının değerlendirmeye alındığı, TS EN 12354 standardına uygun hesaplama yapan bir bilgisayar simülasyon programından faydalanılarak, yapı kabuğu ve bölme elemanlarının, hava ve katı doğuşlu gürültülere karşı, çeşitli standart ve yönetmelikler tarafından belirlenmiş ses yalıtım değerlerini sağlayan uygun kesit seçenekleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
There is a need for acoustically comfortable and high quality learning environments in order to practice educational activities that contribute to human development and civilization of society. Towards this need, by identifiying the necessary measures against outdoor and indoor noise sources at the design stage of education buildings, acoustically sufficient learning environments can be achievable. Today, by the increasing learning opportunities, there are more and more universities that have conservatory departments in their structure. To provide easy access in large cities, universities are usually located near arterial roads and for this reason, universities are exposed to high levels of traffic noise. Furthermore, due to the musical education activities in conservatories, high levels of indoor noise occurs in the conservatory spaces. Therefore, in order to achieve acoustic comfort that supports the learning environment in a conservatory building, noise control becomes highly important. To control noise in buildings, while determining the sound insulation performance and satisfactory section examples of interior partition elements and building envelope, characteristics of the outdoor noise affecting the facade and functions of source and receiver rooms must be taken into consideration. Today, in order to achieve a sufficient acoustic performance in buildings, computer simulation programs are used for determining satisfactory section examples of building envelope and interior partitions. xiv In the scope of this study, on a fictional conservatory building, the necessary measures against noise in conservatories have been introduced and by using a computer simulation program that takes into account all the sound transmission paths in buildings and calculates according to TS EN 12354 standards, satisfactory section examples that provide the airborne and impact sound insulation limit values of building envelope and interior partitions have been proposed.