Konservatuvarlarda verilen şan eğitiminde vokoloji dersinin yer almasına ilişkin görüşler
Opininons on the inclusion of vocology lesson in voice education in conservatories
- Tez No: 797642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY ÖZAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Şan eğitimi, Vokoloji, Vokoloji dersi, Pedagojik vokoloji, Voice training, Vocology, Vocology lesson, Pedagogical vocology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Öğretim elemanı görüşleri alınarak vokoloji dersinin konservatuvarlarda şan eğitimi alan öğrencilere verilmesinin gerekliliklerini ortaya çıkarmanın amaçlandığı bu araştırmada araştırma modeli olarak betimsel tarama modeli kullanılmış olup, araştırmanın çalışma grubunu uygun/amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilmiş Türkiye'deki Devlet Konservatuvarları Sahne Sanatları Opera Ana sanat Dalı öğretim elemanları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak 11 sorudan oluşan anket kullanılmış, veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Buna göre oluşturulan 2 ana tema ve her bir temanın altında da alt temalar şeklinde sunulmuştur. Öğretim elemanlarının vokolojinin ders olarak verilmesine ilişkin düşüncelerinin değerlendirildiği birinci temaya ilişkin alt temada vokoloji dersinin alan uzmanı tarafından verilmesi gerektiği, aynı zamanda bu dersin şan eğitmeni eşliğinde verilebileceği ya da verilen bilgilerin şan eğitmeni tarafından desteklenmesi gerektiği ortaya konmuştur. İkinci alt temada öğretim elemanlarının çoğu vokoloji dersinin tüm öğrencilere verilmesiyle ilgili görüş bildirirken katılımcıların yine büyük kısmı ses sorunu yaşayan öğrencilere de verilmesine olumlu yanıt vermiştir. Dolayısıyla bir öğrencinin ses sorunu yaşayıp yaşamaması vokoloji dersinin verilmesi hususunda belirleyici bir unsur olmayıp tüm öğrencilere verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Üçüncü alt temada öğretim elemanları vokoloji dersinin lisans programının hazırlık sınıfında ya da lisans 1 düzeyinde yani verilebilecek en erken zamanda verilmesi gerektiğine ve çoğunlukla haftada 1 ya da 2 saat verilmesine ilişkin görüş bildirmişlerdir. Bir diğer alt temada öğretim elemanları, konservatuvarlarda sesin fizyolojisi, anatomisi, ses hastalıkları ve korunma yöntemleri ile ilişkili, temelde aynı olup farklı isimlerle ve içeriklerle verilen derslerin ''Vokoloji Dersi'' adı altında verilmesiyle ilgili büyük oranda olumlu ifadelerde bulunmuşlardır. İkinci temada vokolojinin bir ders kapsamında müfredata eklenmesinin öğretim elemanları ve öğrencilere katkıları sırasıyla; öğrencilerin ses sağlığı ve korunmasıyla ilgili bilgi sahibi olmaları, eğitim sürecinde verimin artması, öğrencilerin sesin anatomi ve fizyolojisiyle ilgili bilgi sahibi olmaları, öğrencilerin kullandıkları enstrümanı tanımaları, soyut olguların somutlaştırılması, öğrencilerin seslerini bilinçli kullanmaları, öğrencilerin bilimsel bilgi edinmeleri, bilimsel farkındalık sayesinde eğitmenin yükünü hafifletmesi, öğrencilerde solunum ve postürle ilgili farkındalık sağlanması şeklinde alt temalarla ifade edilmiş ve önemli görüşler ortaya konmuştur. Araştırmada, şan eğitimi alan her öğrencinin ses mekanizmasının nasıl çalıştığına dair yeterli bilimsel bilgiye sahip olması gerektiği ve etik ve psikoloji, akustik, anatomi ve fizyoloji disiplinlerinin birleşerek çok disiplinli bir yaklaşımın izlenmesi halinde bu durumun şan eğitimine olumlu etkisi olacağı, bu birkaç disiplinin eğitim sürecinde yer alması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca vokoloji eğitiminin, öğrencilerin ses mekanizmasının çalışma prensibini tam olarak anlamalarına ve bu bilinci performanslarına taşımaları ile de eğitim süreçlerini daha sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. İleride şan eğitimi öğrencilerinin pedagojik vokolojiyi kapsayan disiplinlere ilişkin bilgi seviyelerinin ölçülmesine yönelik araçlar geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to reveal the necessity of giving the vocology lesson to the students who receive vocal education in conservatories by taking the opinions of the lecturers, descriptive survey model was used as the research model, and the study group of the research consists of the lecturers of the State Conservatory Performing Arts Opera Department in Turkey, selected by the convenient/purposive sampling method. In the research, a questionnaire consisting of 11 questions was used as a data collection tool, and the data were analyzed by descriptive analysis technique. Accordingly, it was presented as 2 main themes and sub-themes under each theme. In the sub-theme related to the first theme, in which the opinions of the instructors about the teaching of vocology as a lesson were evaluated, it was revealed that the vocology lesson should be given by the field expert, and at the same time, this lesson could be given in the presence of a voice instructor or the information given should be supported by the voice instructor. In the second sub-theme, while most of the lecturers expressed their opinions about giving the vocology lesson to all students, the majority of the participants also gave a positive response to the students who have voice problems. Therefore, it has been concluded that whether a student has a voice problem or not is not a determining factor in giving the vocology lesson, but it should be given to all students. In the third sub-theme, the instructors stated that the vocology lesson should be given in the preparatory class of the undergraduate program or at the undergraduate 1 level, that is, as soon as possible, and that it should be given 1 or 2 hours a week mostly. In another sub-theme, the lecturers made mostly positive statements about the courses related to the physiology, anatomy, vocal diseases and prevention methods of the voice in conservatories, which are basically the same but with different names and contents, being given under the name of“Vocology Lesson”. In the second theme, the contributions of the inclusion of vocology to the curriculum within the scope of a course are respectively given to the instructors and students; students have knowledge about vocal health and protection, increase efficiency in the education process, students have knowledge about the anatomy and physiology of the voice, students recognize the instrument they use, embody abstract facts, students use their voices consciously, students gain scientific knowledge, lighten the burden of the instructor thanks to scientific awareness were expressed with sub-themes such as raising awareness about breathing and posture in students, and important opinions were put forward. In the research, it was emphasized that every student receiving singing education should have sufficient scientific knowledge about how the vocal mechanism works, and if a multidisciplinary approach is followed by combining the disciplines of ethics and psychology, acoustics, anatomy and physiology, this will have a positive impact on singing education, these several disciplines should take part in the educational process. It is thought that it is/will be of great importance for students to learn the anatomy and physiology of the vocal mechanism through vocology education, and to carry this awareness to their performances as a result of their understanding of the working principle of this mechanism, as it will have positive effects on their vocal performances. In the future, it is recommended to develop tools to measure the level of knowledge of vocal education students about disciplines including pedagogical vocology.