Performans sanatçılarının eğitim sürecindeki ses kalitesi ve ses fonksiyonundaki değişimi: 1. ve 4.sınıf örneklemi
Changes in voice quality and voice function of performing artists during the educational process: 1st and 4th grade sample
- Tez No: 999723
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE MÜZEYYEN ÇİYİLTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Opera öğrencileri, tiyatro öğrencileri, akustik analiz, vokal fonksiyon, ses eğitimi, opera students, theatre students, acoustic analysis, vocal function, voice training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, opera ve tiyatro bölümlerinde öğrenim gören 1. ve 4. sınıf öğrencilerinde eğitim sürecine bağlı olarak ses kalitesi ve ses fonksiyonlarında meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla yürütülmüştür. Türkiye'deki konservatuvarlarda öğrenim gören toplam 132 öğrenci çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların sesle ilişkili öznel deneyimlerini değerlendirmek için Türkçe Şan Sesi Handikap İndeksi-10 (TŞSHİ-10), Ses Yorgunluğu Ölçeği (SYÖ), Glottal Fonksiyon İndeksi (GFI) ve Reflü Semptom İndeksi (RSİ) uygulanmış; aerodinamik ve akustik özellikleri incelemek amacıyla /a/ ve /i/ fonasyonlarında maksimum fonasyon süresi (MPT), s/z oranı, temel frekans (F0), jitter (local, PPQ5), shimmer (local, APQ11) ve gürültü-harmonik oranı (NHR) ölçülmüştür. Opera öğrencilerinde 4. sınıf düzeyi /a/ ve /i/ MPT değerlerinde artışla birlikte jitter ve shimmer parametrelerinde belirgin azalma göstermiş, bu durum eğitim sürecinin frekans ve genlik stabilitesi üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Tiyatro öğrencilerinde ise 4. sınıf düzeyinde MPT değerlerinde artış görülmüş ancak s/z oranı ve F0 bakımından anlamlı bir değişim saptanmamıştır. NHR değerleri her iki bölümde de 1. sınıfa kıyasla 4. sınıfta düşüş göstermiştir. Öznel ölçeklerde opera bölümünde sınıf düzeyinin TŞSHİ-10, SYÖ ve GFI puanları üzerindeki etkisi sınırlı bulunurken tiyatro bölümünde 1. sınıf öğrencilerinde yorgunluk, reflü semptomları ve glottal fonksiyon arasında daha yüksek ilişki değerleri tespit edilmiştir. Bulgular genel olarak, profesyonel ses eğitim sürecinin özellikle akustik parametrelerde belirgin iyileşmeler sağladığını, öznel handikap algısındaki değişimlerin ise bölüme ve sınıf düzeyine göre farklılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the changes in voice quality and vocal functions associated with the educational process in first- and fourth-year students enrolled in opera and theatre departments. A total of 132 students from conservatories across Türkiye participated in the study. To evaluate participants' subjective experiences related to voice use, the Turkish Singing Voice Handicap Index-10 (T-SVHI-10), the Voice Fatigue Index (VFI), the Glottal Function Index (GFI), and the Reflux Symptom Index (RSI) were administered. Aerodynamic and acoustic features were examined through maximum phonation time (MPT) for /a/ and /i/, s/z ratio, fundamental frequency (F0), jitter (local, PPQ5), shimmer (local, APQ11), and noise-to-harmonics ratio (NHR). Among opera students, fourth-year participants demonstrated longer /a/ and /i/ MPT values and markedly lower jitter and shimmer scores, indicating improvements in frequency and amplitude stability with advanced training. In the theatre group, fourth-year students also showed increased MPT values, while no significant differences were observed in s/z ratio or F0. NHR values were lower in fourth-year students in both departments compared to first-year students. Regarding subjective measures, the effect of class level on T-SVHI-10, VFI, and GFI scores was limited in opera students, whereas theatre students in the first year exhibited stronger associations among vocal fatigue, reflux symptoms, and glottal function. Overall, the findings suggest that professional voice training provides notable enhancements in acoustic parameters, while changes in perceived vocal handicap vary according to department and educational level.