Amnion hücre izolasyonu ve interfaz floresan in situ hibridizasyon tekniğinin uygulanması
Isolation of amnioncytes and application of interphase fluorescence in situ hybridization
  1. Tez No: 48832
  2. Yazar: MEHMET ALİKAŞİFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERGÜL TUNÇBİLEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Prenatal tanı, Floresan in situ hibridizasyon, interfaz hücre iv, Prenatal diagnosis, Fluorescence in situ hybridization, interphase cells
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 30
Özet
ÖZET Son yıllarda floresan in situ hibridizasyon (FISH) klinik genetik uygulamalara girmiş ve moleküler sitogenetik alanında değerli bir teknik haline gelmiştir. FISH kromozomal anüploidilerin -kültür yapılmış (metafaz) ve yapılmamış (interfaz) amnion hücrelerinde, koryonik villus hücrelerinde, anne kanında dolaşımdaki fetal hücrelerde ve blastomer hücrelerinde- kısa sürede tanımlanmasında güçlü bir tekniktir. Uygulamada bu teknik ile anüploidilerin prenatal tanısı 2 gün içinde, rutin fetal karyotip analizine göre çok daha kısa sürede olanaklıdır. Bu çalışmalarda anüploidilerin büyük bir kısmını oluşturan 13, 18, 21, X ve Y kromozomlarının sentromerik tekrarlayan (alfoid) DNA probları kullanılmaktadır. Bu çalışmada kromozom spesifik tekrarlayan DNA probları, sık görülen anüploidilerin prenatal tanısında klasik sitogenetik analiz yöntemlerine yardımcı olarak kullanılmıştır. Kromozomal hastalıklar için riskli gebeliklerde yapılan 30 amniosentez ile elde edilen amnion örneklerinden 27' sinde -interfaz hücrelerde- ve 2 vakada -metafaz hücrelerde- FISH uygulaması yapıldı. Bu 27 vakanın 5'inde (%19) morfolojik değerlendirme ile anne hücresi kontaminasyonu olduğu göterildi. Erkek fetus olduğu bilinen hamileliklere ait örneklerde FISH uygulaması ile X kromozumuna özel prob kullanılarak bu değerlendirme doğrulandı. Bir vakada hem interfaz, hem de metafaz hücrelerinde FISH ile hücrelerin % 68'inde 21. kromozom için üç sinyal alındı ve trizomi 21 olduğu gösterildi. Tüm çalışmada, interfaz hücrelerde FISH uygulamaları sonucu elde edilen sinyal oranları kromozom 13 için % 75, 18 için % 78, 21 için % 81, X için % 71 ve Y için % 92 olarak bulundu. Sonuçlar FISH tekniğinin prenatal tanıda klasik yöntemlere yardımcı olarak kullanılabileceğini ancak yöntemin kısıtlılıklarının bilinerek sonuçların değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fluorescence in situ hybridization (FISH) techniques are recently introduced to clinical genetics. Over the past several years, FISH has become a valuable technique in molecular cytogenetics. FISH has proven to be a powerful method for the rapid detection of chromosomal aneuploidies in cultured and uncultured amniocytes and chorionic villus cells, in fetal cells circulating in maternal blood, and in pre-embryonic blastomeres. In practise, the method has potential for the rapid prenatal diagnosis of aneuploidies, as a result may be achieved within 2 days and much faster than routine fetal karyotype analysis. Most of studies used centromeric repetitive (alphoid) DNA probes for the chromosomes involved in the common aneuploidies, namely chromosomes 13, 18, 21, and X and Y chromosomes. We have used chromosome - specific repetitive DNA probes to detect the most common human aneuploidies prenatally and FISH used as an adjunct to classical cytogenetic analysis. We present the results of FISH studies on 27 uncultured (interphase cells) and 2 cultured (metaphases) of 30 amniotic fluid samples from pregnancies with high risk for chromosomal disorders. We identified maternal cell contamination by morphological criteria in 19 % (5 samples) of total of 27 samples. This evaluation corrected by FISH in the samples from pregnancies with a male fetus with X chromosome probe. In this study the percentages of the signals were performed for chromosome 13 (75 %), 18 (78 %), 21 (81 %), X (71%) and Y (92%). These studies reflect the FISH should be used as an adjunct test with classical techniques in prenatal diagnosis and the results should be evaluated under current limitations.