İklim değişikliğinin süt sığırcılığı işletmeleri üzerindeki etkilerinin ekonomi ve tarım politikaları açısından analizi; trakya bölgesi örneği
Analysing of the effects of climate change on dairy farming in terms of economy and agricultural policy; Thrace region
  1. Tez No: 488327
  2. Yazar: GÖKÇE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE UZMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: iklim değişikliği, süt sığırcılığı, süt maliyeti, sıcaklık stresi, Trakya Bölgesi, climate change, dairy farming, milk cost, heat stress, Thrace Region
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırmanın dört temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, iklim değişikliğinin Trakya Bölgesi'nde süt sığırcılığı işletmeleri üzerindeki ekonomik etkilerinin maliyetler ve üretim değeri açısından analiz edilmesidir. İkincisi, çiftçilerin iklim değişikliğine yönelik bilinç düzeylerini etkileyen sosyoekonomik faktörlerin belirlenmesidir. Üçüncüsü, çiftçilerin iklim değişikliği koşullarında mevcut adaptasyon uygulamalarının ve geleceğe yönelik adaptasyon stratejilerini ortaya koymaktır. Son olarak da tarım politikaları açısından öneriler getirmektir. Araştırmada Trakya Bölgesi'nde 140 çiftçi ile yüz yüze görüşülmüştür. İklim değişikliğinin süt sığırcılığı işletmeleri üzerindeki ekonomik etkilerinin belirlenmesinde Calil et al. (2012) tarafından geliştirilen model kullanılmıştır. Bu kapsamda, üç farklı senaryo hazırlanarak 2044'e yönelik gelecek projeksiyonları oluşturulmuştur. Çiftçilerin iklim değişikliği ile ilgili bilinç düzeylerini etkileyen sosyoekonomik faktörlerin belirlenmesinde ise lojistik regresyon modelinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, iklim değişikliğinin süt sığırcılığı işletmelerinde %10-50 oranında maliyet artışına neden olurken, süt üretici fiyatlarında beklenen artışın daha düşük olması ve süt verim kaybı nedeniyle üretici refahının azalacağı ortaya konmuştur. Ayrıca, çiftçilerin iklim değişikliği kavramını tam olarak bilmediği ve uyguladıkları adaptasyon yöntemlerinin ise yeterli olmadığı saptanmıştır. Lojistik regresyon modeli sonuçlarına göre, çiftçilerin iklim değişikliği ile ilgili bilgi düzeyini internet kullanımı, arazi varlığı, tarım dışı geliri olması ve karar alma sürecindeki rolü etkilemektedir. Bu kapsamda, tarım sektöründeki politika uygulayıcıları da dahil olmak üzere, tüm paydaşların iklim değişikliği farkındalığının arttırılması, özellikle çiftçilerin yayım faaliyetleri yoluyla bilgilendirilmesi, bölgede iklim değişikliğinin etkilerini inceleyen multidisipliner çalışmalar yapılması ve çiftçilerin iklim değişikliğine adaptasyon sağlayabilmeleri için desteklemelerin arttırılması ve adaptasyon koşullarına göre destekleme verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has four main aims. First one is to analyze the economic effects of climate change on dairy farms in the Thrace Region in terms of costs and production value. The second one is to show the socio-economic factors which affect farmers' awareness of climate change. The third one is to determine farmers' adaptation strategies in the context of climate change and adaptation strategies for the future. Finally, the fourth one is to bring proposals in terms of agricultural policies. The research was conducted face to face with 140 farmers in the Thrace Region. In order to find the economic effects of climate change on dairy farming, the model developed by Calil et al. (2012) was used. Within this scope, three different scenarios were prepared then the future projections for 2044 were created. The logistic regression model was used to determine the socio-economic factors that affect farmers' awareness level of climate change. As a result of the research, it is revealed that the climate change causes a cost increase of 10-50% in the dairy farms, and that the expected increase in the milk producer prices is lower and that the producer welfare will decrease due to the milk yield loss. Besides, it is determined that the farmers were not fully aware of the concept of climate change, and the adaptation methods which they applied were not enough. According to the results of the Logistic Regression Model, the internet use, the land ownership, the non-agricultural income and the role of the decision-making process effect farmers' knowledge of climate change. In this context, it is proposed that all stakeholders, including policymakers in the agricultural sector, should raise awareness of the climate change, particularly by informing farmers through the extension activities, conducting the multidisciplinary studies that look at the effects of climate change in the region, and the increasing support for farmers to adapt them to the climate change according to the conditions of adaptation.