Türk özgün baskıresim sanatında kadın sanatçıların değerlendirilmesi
Evaluation of female artists in Turkish unique printmaking art
- Tez No: 488505
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİZAR ERCİVAN ZENCİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Woman, Printmaking, Female artist
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sanatın toplumsal gelişim süreci içinde kadın kimliği, yapıtları ile plastik sanatlarda var olmuştur. Ancak tarihsel sürece bakıldığında kadının sanatçı kimliğini kazanması zorlu olmuştur. Rönesans'la birlikte kadınların sanat alanında çalışmalar yaptıkları bilinmektedir. Rönesans'tan günümüze toplumun hemen hemen her alanında olduğu gibi sanat alanında da zamanla başarılı olmaları kadınlara, kendine güvenlerini kazandırmıştır. 19. yy.dan itibaren kadınların sanat alanında verdiği mücadeleler 20. yy. kadın sanatçıları daha uygun koşullarda çalışmasına olanak sağlamıştır. Kadınlar sanat akademilerine gidebilmişler ve her türlü sanatsal etkinliklere katılarak ödüller almışlardır. Türkiye'de, Cumhuriyet sonrası Akademilerin kurulmasıyla baskıresim teknikleri sanatsal bir üslup olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönemde, pek çok sanatçı Avrupa ve Amerika'ya bursla eğitime gönderilmiş ve yerinde öğrendikleri baskıresim tekniklerinin Türkiye'de de yayılmasına olanak sağlamışlardır. Yaklaşık 1950'li yıllara denk gelen bu dönemde, baskıresim akademik görsel bir dil olarak kullanılmaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
The identity of woman has been existed with her works in the plastic arts during the course of social development. However, when looking at the historical process, it was difficult for the woman to win her artist identity. It is known that with the Renaissance, women are engaged in the field of art. From Renaissance up Today, it has been gained self-confidence to women by being successful in the field of art too, just as in the in almost every area of the society. From the 19th century struggles of women in the field of art, allow women artists to work on more appropriate conditions, in 20th century. Women could go to the art academies and get prizes by participating in all kinds of artistic events. In Turkey, after the Republic with the establishment of the academies, printmaking techniques began to be used as an artistic style. During this period, many artists have been sent to educational scholarship to Europe and America, and ıt provides them to spread printmaking techniques that they have learned there, in Turkey too. In this period, which coincided with the 1950s, printmaking began to be used as an academic visual language.