Exlibris sanatında kadın imgesinin kullanımına ilişkin exlibris sanatçılarının görüşlerinin değerlendirilmesi
Exlibris artists opinions the usage of woman image in the art of exlibris
- Tez No: 335162
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELMA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Exlibris, Exlibris Sanatı, Kadın İmgesi, İmge, Exlibris, The art of Exlibris, Image of Woman, Image
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma ?exlibris sanatında kadın imgesinin kullanımına ilişkin exlibris sanatçılarının görüşlerinin değerlendirilmesi? konusunu içermektedir. Exlibris birçok alanda, birçok kişi için tasarlanması yanında, bu tasarlanan exlibrislerin içerisinde kadın imgesi olarak birçok kez yer almıştır. Bu araştırmada genel tarama modellerinden ilgili literatürün incelenmesi ve görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmadan elde edilen veriler ışığında exlibris sanatında kadın imgesinin kullanımına ilişkin olarak exlibris sanatçılarının görüşlerine değinilmiştir. Yapılan görüşmelerde exlibris sanatında kadın imgesinin kullanımına ilişkin sanatçıların görüşleriyle ilgili olarak sorular sorulmuş ve bu sorulara cevaplar aranmıştır. Bu tez kapsamında exlibris sanatında kadın imgesinin kullanımına yönelik olarak dijital (CGD) ortamda 20 tane exlibris çalışması yapılmış ve Prof. Hasip Pektaş, Prof. Martin R. Baeyens, Yrd. Doç. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Öğr. Gör. Tezcan Bahar, Emekli Öğr. Necip Erol Olcay, Lembit Löhmus, Yrd. Doç. Sezin Türk Kaya, Peter Lazarov, Öğt. Elm. Erkin Keskin, Lütfiye Aydoğdu Bahar ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, tarihten günümüze kadar sanatta kadının estetik bir imge olarak kullanıldığı görülmüştür. Sanatçılarla yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlar da sanatta ve exlibris sanatında kadının estetik bir imge olarak kullanıldığını destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This research includes the issue of ?exlibris artists opinions the usage of woman image in the art of exlibris?. Although exlibris is designed in many fields or addressing to many people, many exlibris have been designed by using woman image. In this research, general scanning models, review of related literature, document review with qualitative methods and interview technique have been utilized. Also, opinions of exlibris artists have been mentioned in the light of knowledge acquired from the research in this research. In these interviews, questions about the usage of woman image in the art of exlibris have been asked and answers have been searched. Within the context of this thesis, 20 exlibris works directed to the usage of woman image in the art of exlibris have been made in digital environment and interviews with the artists Hasip Pektaş, Martin Baeyens, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Tezcan Bahar, Lütfiye Aydoğdu Bahar, Lembit Löhmus, Sezin Türk Kaya, Peter Lazarov, Erkin Keskin, Necip Erol Olcay have been made. In the results acquired from the research, it has been seen that woman has been used as an image in the art from past to present. According to the results acquired from the interviews with the artists, it has been stated that woman is used as an aesthetic image in the art and art of exlibris.