Ürün onay süreçlerinde kalite kontrol sayılarının maliyetler üzerine etkisi
Effects of quality control numbers on cost during product approval process
- Tez No: 488506
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ÖZTÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite kontrol, kalite kontrol paremetreleri, kalite kontrol onay sayıları, first run okay, kalite maliyetleri, ıskarta, fire, süreç iyileştirme, istatististiksel kalite kontrol, kalite verimliliği, toplam kalite yönetimi, sürekli iyileştirme, Quality Control, Quality Control Paramaters, Quality Control Approval Numbers, Quality Cost, Waste, Lose, Process İmprovement, Statistical Quality Control, Quality Efficiency, Total Quality Management, Continuous İmprovement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Toplam Kalite Yönetimi (TKY); müşteri beklentilerini ve isteklerini her şeyin üzerinde tutan ve müşteri tarafından tanımlanan kaliteyi, işletmeler içerisindeki tüm faaliyetlerin yürütülmesinde kullanabilmesi için oluşturulan bir yönetim anlayışıdır. Müşteri taleplerine cevap verebilmek, müşteri ihtiyaçlarını kaliteli bir üretimle en uygun ve en kısa zamanda karşılayabilmektir. Üretim sürecinde oluşabilecek hataları giderebilmek veya en aza indirmek ve üretimde kaliteyi sağlayabilmek için sürekli kontroller yapmak işletmeler için son derece önemlidir. Kalite kontrolün bu anlamda amacı, ürün kalitesini emniyet altına almak ve tüm süreçlerde oluşabilcek riskleri minimize etmektir. Çalışmanın amacı, IZChemicals A.Ş'nin faaliyet gösterdiği Likit Mürekkepler sektöründe işletmenin toplam kalite yönetimine ne derece özen gösterdiğinin ortaya çıkartılmasıdır. Toplam kalite yönetiminin IZChemicals tarafından ne derece benimsendiği, sıfır hata ile optimum müşteri tatminini sağlamak için ne gibi çabalar ortaya koyduğunu finanasal sonuçları ile değerlendirerek görmektir.Toplam kalite yönetimi temel ilkeler olarak kaliteyi arttırma, maliyetleri azaltma, verimliliği arttırma ve sürekli iyileşme / gelişme şeklinde özetlenebilir. İsraf ve maliyetleri en aza indirerek, verimliliği artırmak ve üretilen ürünler üzerindeki kaliteyi yükseltmek IZChemicals'ın önemli amaçlarından bazılarıdır. Analiz sonucunda, kalite kontrole gelen ürünlerin kalitesini arttırarak kontrol sayılarının azaltılması ve ilk seferde onay yüzdesinin arttırılmasının direk olarak maliyetlere yansıdığı ve şirket net satışını da pozitif yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Total Quality Management (TQM), is a management type which keep customer expectations and demands on everything, also used custumer defined quality for execution of all activities in the enterprises. Satisfying the customer demands means, meet customer needs with a quality production as soon as possible. Reduce the mistakes in production process is very critical for enterprises in order to provide quality. The aim of quality control for this issue is that secure the product quality and minimize the risks for all process. The aim of this study is to investigate IZChemicals INC, which is in Liquid ink sector, how much IZChemicals INC, which is in Liquid ink sector, care about total quality management. Also to understand how much total quality management is adopted by IZChemicals INC and what kind of effort they spend to ensure optimum customer satisfaction with zero error. Total quality management can be summarized as increasing quality, decreasing cost Increasing productivity and continuous improvement / development. The most important aims of IZChemicals are increasing efficiency and quality on products by decreasing waste and cost. Analysis results showed that, reduction of control numbers by increasing the quality of products in quality control and increase the percentage of approval in the first time effects directly the cost and company net sales in positive direction.