Sosyal medya temelinde kişisel markalaşmanın yeri
Position of personal branding in social media
  1. Tez No: 488515
  2. Yazar: İPEK HEPEKİZ BAYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. EBRU GÖKALİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Marka, Sosyal Medya, Benlik Sunumu, Personal Brand, Social Media, Self-Presentation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sosyal medya kavramı insanlar arasındaki iletişimi farklı boyutlara taşımış, artık sadece iletişim kurmanın ötesinde kitleleri etkileyen, fark edilmeyi ve bilinirliği sağlayan bir araç olarak da değerlendirilmeye başlanmıştır. Günümüzde yeterince bilinmeyen ve deneyimlenmeyen kişisel marka kavramı ise bireylerin, bir dizi kişisel pazarlama faaliyeti ile hedef kitleye kendilerini tanıtma çalışması olarak tanımlanmaktadır. Ancak kişisel markalaşmaya bir başka yönden bakıldığında da bireylerin, diğer kişiler tarafından nasıl algılandığının yönetilmesi ve bu yönde doğru algının yaratılması amacıyla kimliğin amaca uygun şekillendirilmesini de içermektedir. Bu kavram son yıllarda sosyal medyanın aktif olarak kullanılması ile birlikte sanal mecralar üzerinden de yönetilmekte, sanal mecralar da kişilerin kimlik yaratımına yönelik olarak elverişli bir ortam sunmaktadır. Çalışmada, sosyal medya üzerinde bireylerin benlik sunumunun kişisel marka yönetiminin önüne nasıl geçtiği incelenmektedir. Bu bağlamda 21 Kasım 2017 - 2 Aralık 2017 tarihleri arasında derinlemesine görüşme yöntemiyle araştırma gerçekleştirilmiş, toplamda 21 soru sorulmuş, bulgular demografik özellikler, sosyal medya kullanımı, benlik sunumu ve kişisel markalaşma olarak 4 grupta incelenmiştir. Araştırmada, sosyal medyanın uygulamalarının kişisel markalaşma stratejilerinin bir parçası olarak mı kullanıldığı yoksa bireysel onaylanma ihtiyacının giderilmesine yönelik bir mecra olarak mı değerlendirildiği sorusuna cevap aranmaktadır. Niteliksel olarak yürütülen çalışma kapsamında, bireylerin yeterlilikleri çerçevesinde, İzmir'de yaşayan, kişi marka kriterlerine uygun 13 katılımcı ile görüşmeler yapılmıştır. Bulgular literatür ile karşılaştırılarak irdelenmiştir. Buna göre; kişilerin sosyal medya mecralarında yer almaktaki öncelikli amaçlarının beğeni toplamak ve onay almak olduğu gözlenmiştir. Kişiler kimliklerini toplumun onaylayacağı şekilde ön plana çıkarmaktadır. Kişisel marka üzerine elde edilen bulgu ise, bireylerin kişisel marka kavramını henüz benimseyemedikleri yönündedir. Kişisel marka yönetimine yönelik çalışmalar yapan bireylerin ise ortak özelliği, kendilerini marka olarak sunabilecekleri mesleklere sahip oldukları yönündedir.
Özet (Çeviri)
Social media creating new forms of communication between people, now is not only a tool to communicate but assessed as a crowd-puller enabling to be noticed and be known. Personal brand, not sufficiently known and experienced nowadays, is individuals' effort to promote themselves to target audience through a series of marketing activities. However, looking from a different perspective, forming identity accordingly by managing how others perceive and perceive as wanted is included. This concept in the last decade, as social media used more actively, is managed through virtual mediums and these mediums create a convenient environment for individuals identity creations. This research investigates how an individual's presentation of self averts the management of personal brand. In this context, research is completed by depth interview method, between November 21 and December 2, 2017 asking total of 21 questions and answers analyzed under 4 topics—demographic attributes, use of social media, presenting oneself and personal branding. Answer for whether applications of social media used as part of personal branding strategies or to fulfill the need for approval of oneself is seeked. Within the scope of qualitative research, pursuant to individuals competency, 13 attendants, suitable for person brand criteria living in İzmir, are interviewed. Findings examined in comparative with the existing literature. According to this; the priority of the people existing in social media is to be liked and approved. People present their identities in a manner that society approves. The finding on personal brand is that individuals have not yet embraced the concept of personal brand. The common trait of people working on personal brand management is that they have occupations they can present themselves as brands.