Marka imajı yaratma sürecinde reklam ve marka ilişkisi: Otomotiv sektöründen bir uygulama
  1. Tez No: 488517
  2. Yazar: TUĞHAN KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖKALİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ford, marka imajı, reklam, Ford, brand image, advertisement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Günümüzde otomotiv sektörü hem Türkiye pazarında hem de Dünya pazarında çok hızlı bir şekilde büyüyen ve gelişen sektörlerin başında gelmektedir. Şirketler yaptıkları üretim, yatırım ve reklam kampanyaları sayesinde markalarının bilinirliğini ve imajlarını olumlu yönde arttırmışlardır. Yapılan bu yatırımlar ve reklam kampanyaları sayesinde otomobil şirketlerinin markaları yerel marka olmaktan çıkmış, tüm Dünya tarafından bilinen markalar haline dönüşmüşlerdir. Dünya çapında oluşturulan etkinlikler ve reklamlar sayesinde hem markaların satışları artmış, hem de şirketler büyük prestij kazanmışlardır. Ford Markası örneğinden yola çıkılarak oluşturulan bu araştırmada, reklam sektörünün en önemli amaçlarından biri olan marka imajı yaratma üzerinde durulmuştur. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte Ford markasının tarihsel gelişimi ve bu gelişimin Türkiye pazarında oluşturduğu yansımaların markanın reklam kampanyalarını nasıl etkilediğine, bu kampanyaların son 10 senelik periyod içerisinde ne kadar ve nasıl değiştiğine, reklamların içerikleri doğrultusunda marka imajının ne kadar etkili olduğuna bakılmıştır. İçerik analiz yöntemi kullanılarak Ford Motor Company şirketinin sahibi olduğu Ford markasının, imajını ve modellerini ön plana çıkartan, 2007-2017 yılları arasında Türkiye'de yapılan binek araç reklam afişleri araştırmanın evreni olarak kabul edilmiştir. Başlangıçtan bugüne kadar Ford markasının ortaya koymuş olduğu marka imajının yanı sıra, belirli hedef kitlelere hitap eden binek araç reklam afiş kampanyaları ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan reklam kampanyaları ile birlikte marka imajı yaratma arasındaki bağlantı araştırılarak metodolojik olarak içerik analiz araştırma yöntemi ve göstergebilim araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yapılan araştırmaya göre reklam afişlerinin marka imajına bakıldığında ürün imajına verilen önemin daha ağır bastığı açığa çıkartılmıştır. Bunun ile birlikte imaj boyutu olarak ürün imaj boyutunun diğer imaj boyut türlerine göre daha fazla kullanıldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today the automotive sector is one of the first sectors that thrives and grows rapidly both in the Turkish and the world market. Companies increased their brand's images and awareness positively with their emphasis on investments, production, commercial campaigns. As a result of these investments and commercial campaings, automobile companies thrive into most known companies in the world from being only local companies. The events and commercials occurred around the world increased their labels sales as well as adding a greater status wordwide. In this research based on the example of Ford brand, the focus is on the significant impact of commercial industry on creating brand imaging. During the time between our past and present aim of this research is to look upon and analyze the historical growth and the reflections of this growth on the Turkish market as well as the affects on the commercial campaings in the country, how and how much these campaings changed over a decade, and the amount of these affects of brand imaging on the commercials based on their nature. The base of this research is to use cotent analysis technique to investigate commercials on passenger vehicles mainly exposing the image and the models of Ford brand owned by the Ford Motor Company in Turkey between 2007 and 2017. Regardless the brand image Ford expressed since the beginning, it is linked with the passenger vehicle commercials that discourse specific audiences. Methadological content analysis and semiotics are used to research the connection between commercial campaings and creating brand imaging. According to the research that has been made the emphasis is on the importance of product image based on advertisement banners of brand images. In addition to that product image size was used more often then other image sizes.