Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Avrupa Ortak Başvuru Metnine dayalı etkinlik tasarımı
Activity design based on the European Common Application Method in Turkish teaching as a foreign language
  1. Tez No: 488668
  2. Yazar: FATMA KIZDIRICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR KAAN BÜYÜKİKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancılara Türkçe Öğretimi, Avrupa Ortak Başvuru Metni, Temel Dil Becerileri ve Düzeyleri, Etkinlik, Teaching Turkish to foreigners, Common European Application Text, Basic Language Skills and Levels, Activity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde Avrupa Ortak Başvuru Metnine dayalı ve düzeylere uygun etkinlikler tasarlamak amacıyla yapılmıştır. Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin hedef kitlesini oluşturduğu çalışma, Avrupa Ortak Dil Çerçevesinde yer alan uluslararası dil düzeyleri ve yeterlik tanımları çerçevesinde şekillendirilmiştir. Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metninde belirtilen amaçlar, alan uzmanı rehberliğinde kazanım formunda değerlendirilmiştir. Uluslararası dil düzeyleri (A1-A2, B1-B2, C1-C2)'nde ve“Okuma/Anlama, Dinleme/Anlama, Konuşma/Sözlü Anlatım, Yazma/Yazılı Anlatım”olmak üzere betimlenen temel dil becerilerine uygun etkinlikler tasarlanmıştır. Etkinliklerin tasarlanma sürecinde modern öğretim anlayışı olan zihinde yeniden yapılandırma, iletişim odaklı ve etkinlik temelli yaklaşımların temele alınmasının yanı sıra anlamlı bağlantılar kurma ve öz değerlendirme aşamalarını içeren sonuçlara ulaşırken sahip olunandan öte sonradan edinilen bilgilerin anlamlandırılması amaçlanmıştır. Tasarlanan etkinliklerin hedef kitlenin öğrenme ihtiyacı doğrultusunda beceri geliştirmeye yönelik olmasına dikkat edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen verilerle Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin düzey sonu öğrenmelerinin ne oranda gerçekleştiğinin betimlenmesi öngörülmektedir. Her etkinlik için etkinlik değerlendirme formundaki maddeler doğrultusunda alan uzmanlarının görüşleri alınmıştır. Öğrenme ve öğretme alanında yeniliği yakalamak ve süreci daha da anlamlı kılmak adına geleneksel öğrenme ortamlarının, etkinliklerin ve materyallerin çağa uygun tasarlanıp düzenlenmesinin öğrenen ve öğreten açısından önem taşıdığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to design appropriate activities that are based on the Common European Framework of Reference for teaching Turkish as a foreign language. Studying the target group of foreign students learning Turkish has been shaped within the framework of international language levels and qualification definitions in the Common European Framework of Languages. The objectives set out in the Common European Framework of Reference for Languages have been assessed in the form of acquisition under the guidance of a field expert. Activities are designed according to the basic language skills described as“International Language Levels (A1-A2, B1-B2, C1-C2)”and“Reading/Understanding, Listening/Comprehension, Speaking/Verbal Expression, Writing/Writing Expression”. Activities are aimed to rethinking the knowledge acquired later in the design process by considering the modern teaching concept of mind reconstruction, communication-oriented, activity-based approaches, as well as establishing meaningful links and conclusions that include the stages of self-evaluation. It has been noted that the designed activities are aimed to improve the skill of the target group in the direction of learning needs. It is envisaged that the result obtained in the study will describe in what way do the level-end learning of foreign learners of Turkish is realized. Opinions of field experts were obtained for each activity according to the items on the activity evaluation form. It is believed that traditional learning environments, activities and materials are designed and edited according to the era and important in terms of learning and teaching to capture innovation in the field of learning and teaching and making this process more meaningful.