Üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirtileri ve risklerinin tanılanmasına ilişkin bilgi düzeyleri
Knowledge level of nurses working for a university hospital related to diagnosis of symptoms and risks of child abuse and neglect
  1. Tez No: 488771
  2. Yazar: EYLEM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR YARAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, çocuk istismarı, çocuk istismarını tanılama, çocuk ihmali, Nurse, child abuse, diagnosis of child abuse, child neglect
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma; üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin (n=618) çocuk istismarı ve ihmalinin belirtileri ve risklerinin tanılanmasına ilişkin bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma verilerinin değerlendirilmesinde iki grup karşılaştırılmasında bağımsız gruplarda Student t test, ikiden fazla grup değerlendirmelerinde tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi kullanılmıştır. Hemşirelerin %58.1'i öğrenimi sırasında %13.4'ü mezuniyet sonrası çocuk istismarı hakkında bilgi aldığını, hemşirelerin %25.6'sı iş yaşamı süresince çocuk istismarı olgusu veya şüphesi yaşadığını, %96.2'si çocuk istismarı olgusu veya şüphesi olduğunda bildirim yapacağını, %99.7'u çocuk istismarı şüphesi olan veya tanısı alan olguların bir merkezi olması gerektiğini belirtmişlerdir. Hemşirelerin istismarın çocuk üzerindeki fiziksel belirtileri alt boyutunun ortalama puanları en yüksek (3.76±0.38), istismar ve ihmale yatkın çocukların özellikleri alt boyutunun puanları ise en düşük (3.11±0.45) olduğu tespit edilmiştir. İstismarın çocuk üzerindeki fiziksel belirtileri, çocuk istismarına ilişkin çocuktaki davranışsal belirtiler, ihmalin çocuk üzerindeki belirtileri ve çocuk istismarı ve ihmalinde ailesel özellikler ölçek alt boyut puanları; kadınlarda erkeklere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin meslekte çalışma süresine göre, istismar ve ihmale yatkın ebeveynlerin özellikleri ve istismar ve ihmale yatkın çocukların özellikleri ölçek alt boyut puanları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerinin tanılanmasına yönelik ölçek puanlarının öğrenimi sırasında çocuk istismarı ve ihmali konusunda bilgi alma durumuna göre karşılaştırıldığında; ihmalin çocuk üzerindeki belirtileri dışındaki bütün ölçek alt boyutlarında bilgi alanların puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirtileri ve riskleri konusunda bilgi birikimi ve bilinçlilik düzeyleri yetersiz olup gerek eğitimin bütün basamaklarında gerekse mezuniyet sonrası eğitimlerle konu ile ilgili donanımlarının artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the knowledge level of nurses working (n=618) for a university hospital related to diagnosis of symptoms and risks of child abuse and neglect. In evaluation of collected data, student t test is used for independent groups in comparison of two groups and one way variance analysis is used for more than two groups. Ki kare test is used in evaluation of qualitative data. %58 of nurses stated to have obtained knowledge about child abuse during training and %13.4 after graduation, %25,6 of nurses stated to have experienced child abuse case or suspicion during working life, %96,2 of nurses stated to make notification in case of child abuse case or suspicion, %99,7 of nurses stated the need of a centre for child abuse or suspicion cases. It is determined that highest subscale average point (3.76±0.38) is physical symptoms of abuse on child and the lowest subscale average point (3.11±0.45) is the qualities of children prone to abuse and neglect. The subscale points of the physical symptoms of abuse, children's behavioral symptoms related to child abuse, the symptoms of neglect on child and the familial characteristics of child abuse and neglect are significantly higher in females compared to males. Significant difference is determined between the subscale points of characteristics of parents and characteristics of children prone to abuse and neglect according to working hours of nurses in the profession. When the scale points of diagnosis of symptoms and risks of child abuse and neglect is compared according to the obtained knowledge related to child abuse and neglect during training; it is determined that all subscale points, except the symptoms of neglect on child, is significantly high in the nurses who obtain knowledge during training. Nurses knowledge and consciousness level related diagnosis of symptoms and risks of child abuse and neglect is inadequate and the knowledge about the topic have to be increased through training not only all the grades of education but also after graduate.