Etik kod uygulamalarının yönetici değerleri açısından rekabet avantajı elde etmedeki rolü: Borsa İstanbul şirketlerinde inceleme
The role of ethical code implications in taking competitive advantage with respect to the values of executives: investing in Stock Exchange Istanbul companies
- Tez No: 488803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR KUMKALE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik kodlar, kişisel değerler, Schwartz değer teorisi, rekabet avantajı, Borsa İstanbul, Codes of ethics, personal values, Schwartz's theory of value, competitive advantage, Stock Exchange İstanbul
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Kıyasıya rekabetin hâkim olduğu küresel piyasalarda; mal ve/veya hizmet üreten işletmelerin uzun vadede başarılı ve kalıcı olmaları, tüm paydaşları ve faaliyet gösterdikleri ülke ekonomileri açısından büyük önem arz etmektedir. Bu şirketlerin kurumsal ve etik ilkelerle yönetilmeleri, stratejik yönetim ilkelerini benimsemeleri, şeffaf ve hesap verebilir olmaları, kaynakların etkin kullanımını sağlayacak temel unsurlardır. Bu çalışmada amaç, Türkiye'de halka açılmış olan Borsa İstanbul pay piyasasında hisseleri işlem gören başarılı firmaların, etik yönetimine ilişkin uygulamalarının rekabet avantajı yaratmadaki etkisini gözlemlemek ve firma yöneticilerinin bireysel değerlerinin bu alanda rolünün olup olmadığı, rolü varsa ne yönde olduğunu belirlemektir. Araştırmanın demografik sonuçlarının yanısıra, yapısal eşitlik modellemesiyle analizleri yapılmıştır. Etik kod uygulamasının işletmelerin rekabet avantajı elde etmesinde; olumlu ve pozitif etkisi olduğu görülmüştür. Yöneticilerin kişisel değerinin etkisine bakıldığında ise,“değişime açıklık”ve“kendini güçlendirme”boyutlarının, etik kod uygulaması ve rekabet avantajı algısı arasında“düzenleyici etkisi”keşfedilmiştir. Etik kod uygulamalarının kararlılıkla devamı halinde, söz konusu iki değer boyutunun düzenleyici boyutta, uzun dönemde rekabet avantajını olumlu ve artan biçimde destekleyeceği yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the international markets, where is a fierce competition, the success and permenance of the enterprises that produce goods and/or services are crucially important for the countries that they are operating in. Being managed with corporate and ethical principles, embracing strategical management principles, being transparent and accountable are basic factors that enable efficient utiliziation of resources. The aim of this study is to observe the effect of the implications related with ethic management on having competitive advantage in the companies that are being operated in Borsa Istanbul (Istanbul Stock Exchange) and to determine whether the personal values of the executives have a role in that area and if so; to determine the direction of it. Besides having the demographic results of the research, there are analysis done with the structural equation modelling. It is observed that ethical code implications do have a positive effect on taking competitive advantage by companies. When the effect of the personal values of the executives are examined, the“regulatory effect”of the dimensions of“openness to change”and“self enhancement”between ethical code implications and perception of creating competitive advantage is discovered. Both two value dimensions are going to positively affect competitive advantage in a regulatory way, if ethical code implications maintained in a steady way.