Kosova'da Türkçe yayınlanan bir çocuk dergisi: Türkçem (Şekil, muhteva ve yazar kadrosu bakımından bir inceleme)
Turkish newspaper and children magazine published in Kosovo: Türkçem (The format, content and identity of the magazine)
- Tez No: 488802
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkçem, Türkçe, Kosova, Çocuk Dergisi, Türkçem, Kosovo, Children's Magazine, Form, Content, Authors' staff
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Türkçem dergisi, Kosova'da Türkçe olarak yayınlanan önemli çocuk dergilerinden birisidir. Dergi, 1999 yılının ocak ayından bu yana, aralıksız olarak ayda bir yayınlanmaktadır. 200. sayısıyla yayın hayatına devam eden derginin yayın merkezi Prizren'dedir. Sahibi ve yayın yönetmeni Zeynel Beksaç'tır. Kosova'da birçok derginin yayın hayatını devam ettiremediği günlerde, Türkçem dergisi ayakta durmayı başarabilmiş ender dergilerdendir. Çocuk eğitimi açısından zengin bir içeriğe sahip olan dergi, ayrıca önemli bir boşluğu da doldurmaya çalışmaktadır. Türkçenin doğru bir biçimde öğretilmesinde, okuma-yazma alışkanlığının kazandırılmasında ve çocukların hayal dünyalarının zenginleştirilmesinde çocuk dergilerinin rolü büyüktür. Bütün sayılarında Türkçenin kutsallığını anlatmayı amaç edinen Türkçem, Kosova Türk Çocuk Edebiyatı'nın canlanmasına da vesile olmuştur. Ayrıca genç Türk yazarların yetiştirilmesi yönünden de önemli katkılarda bulunmaktadır. Dergide, çocuklara ve gençlere yönelik genel kültür, şiir, hikâye, roman, masal, destan, efsane ve fıkra gibi farklı türlerde çok sayıda edebi metin yer almaktadır. Bu eserlerde tarih, coğrafya, din, ahlâk, çevre, spor, beslenme, sağlık gibi bilimsel konular ile çeşitli ansiklopedik bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca çocukların ilgiyle takip edebilecekleri bilmece, bulmaca ve eğlence sayfaları da dergiye ayrı bir renk katmaktadır. Dergide Kosova ve Makedonya yazar ve şairlerinin eserlerine yanı sıra, Türkiye ile Türk Dünyası'nın farklı ülkelerinden örneklere de yer verilmektedir. Ayrıca derginin sayfaları küçük yazar ve şairlere de açıktır. Türkçem dergisi son yıllarda, Balkanlardaki Türk Çocuk Edebiyatı'nın devam etmesi adına neredeyse tek başına çok önemli bir misyonu yürütmektedir. Bu çalışmanın amacı, Kosova'da Türkçe olarak yayınlanan Türkçem Çocuk Dergisi'ni şekil, muhteva ve yazar kadrosu açısından incelemektir.
Özet (Çeviri)
Türkçem magazine is one of the most important children's magazines published in Turkish in Kosovo. The magazine is published every month without interruption, since January 1999. The publishing center of this magazine, which continues its life with the 200th edition, is in Prizren. Mr. Zeynel Beksaç is the owner and publishing director of the magazine. Türkçem magazine is one of the few magazines that have been able to survive in the days when many magazines in Kosovo couldn't be published. The magazine, which has a rich content in terms of child education, also tries to fill an important gap in this regard. The children's magazines have a great role in teaching Turkish in the correct way, acquiring literacy habits, and enriching children's imagination. Türkçem, whose aim is to tell the holiness of the Turkish in all its editions, is also a mean in revitalization of the Turkish Children's Literature in Kosovo. It also contributes significantly to the growth of young writers. This magazine offers many literary texts in different genres such as general culture, poetry, story, novel, fairytale, epic, legend, and anecdote for children and young people. These works include scientific topics such as history, geography, religion, morality, environment, sports, nutrition, health, and many encyclopedic information. Furthermore, riddles, puzzles and entertainment pages that can be followed with interest by the children add also a distinctive color to the magazine. In addition to the works of writers and poets from Kosovo and Macedonia, the magazine also includes examples from Turkish and Turkish World literature. The pages of magazine are also open to young writers and poets.In recent years, the magazine has been carrying out a very important mission in order to continue the Turkish children's literature in the Balkans. The aim of this study consists in analyzing the Türkçem Children's Magazine published in Turkish in Kosovo in terms of form, content and authors' staff.