Üstün İnanç'ın romanları ve romancılığı üzerine bir inceleme
A study on Üstün İnanç's novels and his novel writing
  1. Tez No: 488850
  2. Yazar: MEHMET KURNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE BİLGEHAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün İnanç, roman, tiyatro, Necip Fazıl Kısakürek, Üstün İnanç, novel, theatre, Necip Fazıl Kısakürek
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, son dönem yazarlarından Üstün İnanç'ın hayatı, çalışma alanları, sanatı, romanlarının kronolojik tanıtımı ve romancılığı üzerine bir incelemesi yapılmıştır. 1937 yılında İstanbul'da doğan Üstün İnanç,Basın Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan mezun olmuş iş hayatına 1956'da başlamıştır. Gazetecilik, tiyatro ve roman yazarlığı, tiyatro yönetmenliği ve oyunculuğu yapan sanatçı bugün hayatta ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Bölümünde çalışmalarına devam etmektedir. Romanlarının Tanıtımı bölümünde eserler; olay, kahramanlar, mekân ve zaman unsurlarına göre incelenmiş, sıralama kitapların yayın tarihlerine göre kronolojik olarak yapılmıştır. Romanlar konularına göre Yalnız Değilsiniz, Ayıp Uşakları ve Yazıklar Çıkmazı arayış ve kuşak çatışmasını, İnsanlar Böyledir ve Bir Kimlik Lütfen işçi sınıfını ve son iki romanı Makedonya Gamzesi ve Yağmur Kanla Başladı ise II. Meşrutiyet yıllarını işleyen eserler olarak tasnif edilmiştir. Romancılığı bölümünde ise romanların içeriğine göre roman anlayışı üzerinde durulmuştur. Bunlar; Necip Fazıl Kısakürek etkisi, kahramanların özellikleri, rüyalar, dini unsurlar, ikinci Abdülhamit, kitap yazma ve okuma, güzel sanatlar, aile, ahlak, doğruluk, sosyal, siyasal, ekonomik, psikolojik, popüler roman gibi unsurlar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, domains, art, and novels of contemporary Turkish writer Üstün İnanç have been chronologically examined according to a survey of his works, as well as according to his style of writing. Üstün İnanç, who was born in Istanbul in 1937, graduated from the School of Media and Journalism, and started is working life in 1956. This man of the arts—a journalist, playwright, novelist, theatrical director, and actor—is still with us today and continues to serve the Istanbul Metropolitan Municipality's Department of Culture. In the section of this paper dealing with an overview of İnanç's novels, the writer's works have been surveyed according elements such as events, characters, setting, and time, as well as chronologically ordered by publishing date. The themes of his novels“Yalnız Değilsiniz”(You Aren't Alone),“Ayıp Uşakları”(Rude Men), and Yazıklar Çıkmazı (The Predicament of Shame) deal with quest and generation,“Insanlar Böyledir”(That's How People Are) and“Bir Kimlik Lütfen”(An Identification Please) are about the working class, and his most recent two novels“Makedonya Gamzesi”(The Macedonia Dimple) and“Yağmur Kanla Başladı”(Rain Began With Blood) delve into the years of the 2nd Constitutionalist Period. The second section of this paper dealing with the writer's writing style tries to comprehend the writer's novels based on their content. Among these include the influence of writer Necip Fazıl Kısakürek, the features and themes of İnanç's characters, dreams, religion, Abdülhamit II, the writing and reading of books, the fine arts, family, morality, faithfulness, and righteousness, as well as social, political, economic, psychological, and populist elements.