Flukanazol etkisi altında Candida albıcans ve Candida dubliniensıs' ın yağ asidi profillerinin değerlendirilmesi
Evaluation of fatty acid profiles of Candida albicans and Candida dubliniensis under fluconazole effect
- Tez No: 488852
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HÜSEYİN BASKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ATCC 10231 Candida albicans ve CD36 Candida dubliniensis, yağ asiti, flukonozol, ATCC 10231 Candida albicans and CD36 Candida dubliniensis, fatty acid, fluconozol
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Candida dubliniensis, C. albicans'la yakın ilişkisi olan bir maya olarak belirlenmiştir. Her iki Candida türü de HIV-enfekte bireylerde görülen ağız kandidiyozunun etkeni olabilirler. Candida dubliniensis izolatları Candida albicans' a göre genelde poliyen ve azollere daha yüsek duyarlılık gösterirler. Ancak Candida dubliniensis flukonazole daha hızlı direnç geliştirir ve bu özellik de profilaktik ve tedaviyi gerektiren uygulamalarda önemlidir. Mantar enfeksiyonlarının sıklığının ve öneminin artması antifungallerin sıklıkla kullanılmasına neden olmaktadır. ATCC 10231 Candida albicans ve CD36 Candida dubliniensis suşlarının flukonazol etkisinde olası yağ asiti değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır
Özet (Çeviri)
Candida dubliniensis was identified as a yeast closely related to Candida albicans. Both Candida species may also affect oral candidiasis in HIV-infected individuals. Candida dubliniensis isolates are generally more susceptible to polyadenes and azoles than C. albicans. However, C. dubliniensis fluconazole develops faster resistance, which is also important for prophylactic and therapeutic applications. The increase in the frequency and prevalence of fungal infections causes the frequent use of antifungals. ATCC 10231 Candida albicans and CD36Candida dubliniensis strains were aimed to determine possible fatty acid changes during fluconazole effect.