Günümüz âşık edebiyatında tasavvuf
Sufism in modern ashik literacy, master's thesis
- Tez No: 488926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Âşık Edebiyatı, Tasavvuf, Tasavvufî Terimler, Ashik literacy, Sufism, Sufi terms
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Günümüz Âşık Edebiyatında Tasavvuf adlı bu çalışmada, yetmiş âşığın yüz eseri incelenerek tasavvufî terimler ve şahsiyetler tespit edilmeye çalışılmıştır. Metin merkezli olan bu çalışmada, âşıkların basılmış olan kitapları ve çeşitli üniversitelerde yapılmış tez çalışmaları esas alınmıştır. Çalışma; giriş, iki ana bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Girişte; tasavvuf, tasavvufun oluşumu ve Anadolu'da tasavvufun tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde tespit ettiğimiz tasavvufî terimler, tasavvuf terimleri sözlüğünden yararlanılarak açıklanmış ve fişlediğimiz şiir örnekleri sıralanarak yorum yapılmıştır. İkinci bölümde ise, tespit edilen tasavvufî şahsiyetler hakkında çeşitli kaynaklardan yararlanılarak bilgi verilmiş ve fişlediğimiz şiir örnekleri sıralanarak yorumlanmıştır. Sonuçta ise, bu çalışmada incelemeye konu olan âşıklarımızın tasavvufî terimleri ne kadar kullandığı ve hangi şahsiyetlere yer verdiği ortaya konmuştur. En sonunda ise bu çalışmada yararlanmış olduğumuz bütün eserler kaynakça kısmında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which is entitled as Sufism in Modern Ashik Literacy, investigates one hundred literary works presented by seventy ashiks. In this context, the persons who devoted themselves to Sufism in the presented texts are identified. By taking the books published by the ashiks and the theses published by some research institutes into account, this text-oriented study is presented as (i) an introduction; (ii) two main chapters; (ii) a conclusion. First, the development of the Sufism and its history in Anatolia are given in the introduction. Second, the identified Sufi terms are explained and discussed using a Sufi Terms Dictionary along with the selected poem samples in the first chapter. Third, the Sufi persons and the related poems are introduced together with some remarks in the second chapter. Finally, the results are summarized in the conclusion. By providing the references, the usage of Sufi terms in terms of the quantity and the referred Sufi persons are introduced.