Uluslararası silahlı çatışmalarda kültürel varlıkların özel olarak korunması
Special protection of cultural property in international armed conflicts
  1. Tez No: 488929
  2. Yazar: MUAEED MAJEED HAMEED
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası, Silahlı, Çatışma, Kültürel, Varlık, Özel, Korunma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Silahlı çatışmalarda kültür varlıklarının özel olarak korunması, Uluslararası Kamu Hukukun incelediği korumalarından biridir. İlaveten Uluslararası İnsancıl Hukuku bu varlıklara özel olarak koruma gelişmiştir. Kültür mirası ve insanoğlu arasında tarihi ve güçlü bir bağ bulunduğunu insanoğlunun ulusal, medeniyet, kültür ve sosyal ilişkisini ortaya koymaktadır. Bu koruma Uluslararası İnsancıl Hukukta yaşanan gelişme neticesinde düzenlenmiştir. Bilindiği gibi yirminci yüzyıla kadar sadece silahlı çatışmalar sonucunda zarar gören kişilerle sınırlı tutulmuştur. Ancak daha sonra insancıl hukuktaki gelişmeler uluslararası silahlı çatışmalarda değişik varlıklarda yaşanan maddi ve manevi zararlar ve hasarlar neticesinde meydana gelmiştir. Bu Tezin incelediği konu değişik tip ve tür kültürel varlıkların korunmasıdır . İlaveten kültürel varlıklarda oluşan zararların yeniden kazanımı çok zor olduğu için özellikle İkinci Dünya Savaşından sonra uluslararası girişimler ile birlikte silahlı çatışmalarda kültürel varlıkları etkin bir uluslararası sistemle korunmasıdır. Bu çalışmaların sonucunda 14 Mayıs 1954 Lahey Kültürel varlığın Koruma Anlaşması olarak bilinen silahlı çatışmalarda kültürel varlıkları koruma Hukuku ortaya çıkmıştır. Bu anlaşma kültürel varlıkları ve mirası korumaya yönelik usul ve kararlar belirleyen ilk antlaşmadır. İlaveten, 26 Mart 1999 Lahey'de eklenen protokoller de düzenlenmiştir. Bu gelişmeler ışığında uluslararası silahlı çatışmalarda kültürel varlıkları korumayı inceleyeceğiz. Lahey Anlaşmasında dahil olan kültürel varlıkları, kültür varlığın belirleme ölçütlerini, özel koruma şartları ve bu varlıkların koruma kaybı durumları belirleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
Private protection of cultural assets in armed conflict is one of the protections provided by the International Public Law. In addition, International Humanitarian Law has developed protection specifically for these assets. It reveals the national, civilization, cultural and social relations of human beings with a historical and strong link between cultural heritage and humanity. This protection has been regulated as a result of the development in International Humanitarian Law. As is known, until the twentieth century, it was confined to those who suffered only as a result of armed conflicts. However, later developments in humanitarian law have come to fruition in the face of material and moral damages and damages experienced in various forms of international armed conflict. This thesis examines the various types and cultural properties of the species. In addition, since it is very difficult to regain the damage caused by cultural assets, especially after World War II, cultural assets are protected with an effective international system in international conflicts and armed conflicts. As a result of these efforts, the Law for the Protection of Cultural Assets in Armed Conflicts, known as the Treaty of Protection of The Hague Cultural Heritage, appeared on 14 May 1954. This agreement is the first treaty to set the rules and procedures for the protection of cultural assets and heritage. In addition, protocols were added to the Hague on March 26, 1999. In the light of these developments, we will examine protecting cultural assets in international armed conflict. We will determine the cultural assets involved in the Hague Agreement, the criteria for determining cultural heritage, the special protection requirements and the loss of protection of these assets. Key Word: Special, Protection, Cultural, Property, International, Armed, Conflicts .