Uluslararası Hukukta insanlığa karşı suçlar
International Law crimes against humanity
  1. Tez No: 488976
  2. Yazar: MUNTASSER MOHAMMED JASIM AL-MASHHADANI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsanlığa karşı suçlar, Cezai uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü, Nürnberg Askeri Ceza Mahkemesi, Tokyo Askeri Ceza Mahkemesi, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, Crimes against humanity, International Criminal Law, The United Nations, International Criminal Court, Rome Statute of International Criminal Court, Nurnberg Military Criminal Court, Tokyo Military Criminal Court, Former Yugoslavia Military Criminal Court, Ruanda International Military Criminal Court
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada Uluslararası Ceza Mahkemesi Statüsünde yer alan insanlığa karşı suçlar ele alınmıştır. Bu geniş konu, tarihi ve temel gelişmeler ile ulusal ve uluslararası sözleşme, antlaşma ve mevzuattaki önemli değişiklileri tespit etmek suretiyle belirlenmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, uluslararası hukukta insanlığa karşı suçların tarihsel gelişimi yoluyla uluslararası hukuktaki insanlığa karşı suçların genel ilkeleri, aynı zamanda İkinci Dünya Savaşı sonrası, kurulan Eski Yugoslavya ve Ruanda Askeri Mahkemelerinin sistemleri, verdikleri hükümler ve bunlara yöneltilen eleştiriler incelenmiştir. Ayrıca, bu suçların tarihsel ve hukuki gelişme aşamalarına uygun olarak insanlığa karşı suçların tanımı, insanlığa karşı suçları diğer suçlardan ayıran özellikler ele alınmıştır. İkinci bölümde, insanlığa karşı suçlardan kaynaklanan ceza sorumluluğunun tanımı, kavramı ve bununla ilgili uluslararası hukukçuların görüşleri, aynı zamanda uluslararası sorumluluğun temeli, unsurları ve bu sorumluluğu kaldıran durumlar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve mahkemenin insanlığa karşı işlenen suçların faillerinin yargılanmasındaki etkinliği, mahkemenin niteliği organlar ve yetkileri ile mahkemeye devredilen davalar, ele alınmıştır. Ayrıca Uluslararası Ceza mahkemesinin yetkisini etkileyen engeller, mahkemenin kararları ile ilgili uluslararası toplumun yaklaşımı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Crimes against humanity within the framework of International Criminal Court fall within the scope of this study. This broad topic has been determined considering historical and essential incidents, national and international acts, agreements as well as the major amendments in the regulations. The first section involves the general principles of the crimes against humanity in international law context explored through historical evolution of the crimes against humanity. This section also investigates the systems, verdicts of as well as the criticisms directed towards the military courts in former Yugoslavia established after World War II and those in Ruanda. In addition, the definition of the crime against humanity and the features distinguishing these crimes from others are touched upon in this section along with the historical and juridical evolution of these crimes. The second section explores the definition of penal responsibility stemming from crimes against humanity, the details of penal responsibility, views of the international legal experts regarding the penal responsibility as well as the essence and components of international responsibility and the conditions rendering this responsibility void. The third section involves International Criminal Court in detail, the role of this court in trying the offenders of the crimes against humanity, the quality of the court, its branches and authorities as well as the cases assigned to this court. This section also explores the limitations impeding the authority of International Criminal Court, the verdicts of the court and approach of the relevant international community.