Regionalism and cultural perspectives in the novels of Thomas Hardy and Abdulrahman Munif: A comparative study
Thomas Hardy ve Abdulrahman Munif'in romanlarında bölgeselliğin kültürel bakış açısı üzerine bir karşılaştırma
  1. Tez No: 488992
  2. Yazar: THAMER YOUSİF ALLAWİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETURE MEMMEDOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesellik, Sosyal Uzam Teorisi, Thomas Hardy, Abdul-Rahman Munif, Wessex, Regionalism, Theory of Social Space, Thomas Hardy, Abdul-Rahman Munif, Wessex
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez Thomas Hardy ve Abdul Rahman Munif'in seçilmiş iki romanlarında karşılaştırma yaparak bölgesel elementleri incelemektedir. Hardy'nin Çılgın Kalabalıktan Uzak (1874), ve Yuvaya Dönüş (1878), Munif'in ise Tuz Kentleri (1988), ve The Trench (1991) adlı eserleri ele alınmaktadır. Bölgesellik kavramı kurgu dünyasında olayların ve mekânın geçtiği yer değil, bilakis mevcut bölgedeki kırsal veya kentsel olsun karakter, çevre, sosyal ilişkiler, gelenekler, dil, lehçe veya kültürel yönlerdir. Bir başka deyişle, bölgesellik belli bir bölgedeki kültürel ve mimari gelişmeleri ve bu gelişmelerin karakterler üzerine etkisini incelemektedir. Hardy sanayi devrimine tanık olmuş İngiliz toplumu tarafından temsil edilen batı kültürünün sosyal ve kültürel dönüşümünü ele almaktadır. Munif de petrolün keşfine tanık olmuş özellikle Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeler tarafından temsil edilen doğu kültüründeki şehirlerin ve halkın bu keşfin dehşetli sonuçlarını tartışmaktadır. İngiltere'dekine benzer şekilde bu sosyal değişiklikler Suudi Arabistan gibi Körfez ülkelerde de sosyo-kültürel dönüşümlere sebebiyet vermektedir. Avrupa felsefesinde ve sosyal teorisinde önde gelen isimlerden biri olan Henry Lefebvre'nin (1984) Sosyal Uzam teorisi bu bağlamda şehir veya köy gibi bölgeleri incelemede kendini kanıtlamaktadır. Teori, bölgeyi bir alandan ziyade sosyal bir uzlaşma alanı olarak görmektedir. Buna bağlı olarak, mevcut tez bu teori bağlamında seçilmiş romanların analizinde ve tartışmasında kullanılmıştır. Tezde elde edilen sonuçlar Hardy ve Munif'in bölgesel roman yazarlar olduğunu ve Sanayi Devrimi ve petrolün keşfinin sosyal, politik ve kültürel farklılıklar gibi benzer özellikleri paylaştıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is concerned with drawing a comparison between Thomas Hardy and Abdul Rahman Munif based on exploring the regional elements in two selected novels by Thomas Hardy and Abdul-Rahman Munif. Far from the Madding Crowd (1874), and The Return of the Native (1878), by the former, Cities of Salt (1988), and The Trench (1991) by the latter. The concept of regionalism in fiction does not mean the setting or place in which events had taken place; rather it includes different elements such as, characters, environment, social relations, customs, language, dialect, or cultural aspects of that area and its people, be it rural or urban. In other words, regionalism examines the cultural and architectural developments of a given region and the impact of these developments on the characters. Hardy tackles the western culture represented by the English society which had witnessed the emergence of the industrial revolution in England leading to social and cultural transition. On the other hand, Munif deals with the eastern culture represented by the desert in Gulf countries, specifically Saudi Arabia which had witnessed discovering oil and its dire consequences for cities and their inhabitants. This progress led to social changes and cultural transition for Gulf's peoples, Saudi Arabia in particular. It is in this context that the theory of Social Space, proposed by the French leading figure in European philosophy and social theory Henry Lefebvre (1984), proves effective in dealing with the place whether it is a city or village. It does not view the place as only an area; rather it conceives the place compromising environment, landscape, people, and their social relations. Therefore, this approach was used in the process of analysis and discussion of the selected novels where a gloss of quotations were cited down in order to support the analysis of regionalism. The conclusions reached in this study show that both writers under study, Hardy and Munif are regional novelists who share common issues, such as social, political and cultural changes in the aftermath of the industrial revolution in England, whereas Munif criticizes the same changes that accompanied the discovery of oil in Saudi Arabia.