Metin Savaş ve romancılığı
Meti̇n Savaş and his novelistic
- Tez No: 489017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN KARABURGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Metin Savaş, Romanları ve 1980 sonrası Türk Romanı, Metin Savaş and his Novels, Turkish novels after 1980
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 489
Özet
1980 sonrası Türk romanının önemli isimlerinden olan Metin Savaş, ilk romanlarını 2000'li yılların başında yayınlamıştır. Yazar; hikâye, makale, köşe yazısı gibi birçok türde eser yazmasına rağmen en önemli ürünlerini roman alanında verir. Bu çalışma yazarın hayatını ve yayınlanmış sekiz romanını kapsamaktadır. Çalışmamız, Giriş, Metin Savaş'ın Hayatı, Metin Savaş'ın Romancılığı, Metin Savaş'ın Romanlarının Muhteva ve Yapı Bakımından Genel Özellikleri, Romanlarının Dil ve Üslup Özellikleri, Kaynakça, EK1 ve EK2, EK3 bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde romanın tarihsel gelişimi ve 1980 sonrası Türk romanı hakkında bilgi verilmiş, Metin Savaş'a kadar Türk romanının panoraması çizilmiştir. Hayatı bölümünde, Metin Savaş'la yaptığımız söyleşiden ve diğer kişiler tarafından yapılan röportajlardan yola çıkarak yazarın doğumu, çocukluğu, gençlik yılları, eğitim hayatı, askerliği ve meslek hayatı irdelenmiştir. Röportaj, söyleşi ve yazıları; Metin Savaş'ın ruh dünyasını, hayata bakışını ve bunların eserlerine yansımasını anlamamıza katkı sağlamıştır. Romancılığı adını taşıyan ve tezin esas gövdesini oluşturan ikinci bölüm, Sanat Hayatı ve Beslendiği Kaynaklar, Yazış Tarzı, Roman Anlayışı ve Romanları olarak dört başlık altında değerlendirilmiştir. Romancılığını anlamamızı sağlayacak en önemli gösterge olan romanları bölümünde romanlarının tamamı; eserin kimliği, eserin özeti, eserin muhtevası, eserin yapısı, olay örgüsü, zaman, mekân, şahıs kadrosu, anlatıcı ve bakış açısı başlıkları altında incelenmiştir. Tekrara düşmemek amacıyla dil ve üslup ayrı olarak dördüncü bölümde ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Metin Savaş'ın romanlarının muhteva ve yapı bakımından genel özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde, yaptığımız incelemelerden elde ettiğimiz verilere değinilmiştir. Çalışmamız boyunca faydalandığımız eserlerin tamamı kaynakça bölümünde verilmiştir. EK 1 bölümünde yazarın bibliyografyası, EK 2 bölümünde ise yazarla yapılan söyleşi, Ek 3 bölümünde yazara ait belge, fotoğraf ve dokümanlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Metin Savaş, who is one of the important names in Turkish Novel after 1980, published first novel at the beginning of 2000. Although the writer has many kinds of work such as, story, article, column, he has presented his most important works in the field of novel. This study contains the author's life and his eight published novels. Our work consists of the parts of introduction, life of Metin Savaş and his authorship. The General Characteristics of Metin Savaş's Novels in Terms of Content and Structure, The Languge and Genre of His Novels, References, Appendix-1, Appendix-2, Appendix-3. The introductition, part gives information about the historical development of novel and Turkish novel after 1980 and draws a panorama of novel and Turkish novel until Metin Savaş. His life part deals with Metin Savaş's birth, childhood, teenage years, educational life, soldiership and occupational life from the information given by other close people and his own interviews The interviews, the conversation and his writings contribute us to understand Metin Savaş's psychology, point of view and reflection of these to his Works. The second part is the main theme of the thesis and carries the name of“His Authorship”. This part is handled under four titles as“His Artistic Life and Benefited Resources”,“His Writing Style”,“His Understanding of Novel”and“His Novels”. In“His Novels”part which is the most important indication that enables us to understand his novels, all of his novels are examined in terms of the identity of work, the summary of work, the content of work, the structure of work, the plot, the time and place, the characters, the narrator and point of view. In order not to fall into repetition, in the fourth part his language and style are separately handled. In the third part the general characteristics of Metin Savaş's novels are aimed to be defined in terms of content and structure. The data we obtained from our reviews is mentioned in the conclusion part. The references part describes all of the Works we benefit during our study. The appendix-1 part describes the bibliography of the writer. The appendix-2 part describes the interview with the writer. The appendix-3 part describes the documents, the photographs and the records about the writer.