İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin yaratıcı düşünme eğilimleri, problem çözmeye yönelik algıları ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The study of relationship between the creative thinking tendency, the perception for solving problem and academic success of the 8th grade pupils in secondary school
- Tez No: 489098
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Eğitim, Yaratıcı düşünme, Problem çözme, akademik başarı, Education, creative thinking, problem solving, academic success
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin yaratıcı düşünme eğilimleri, problem çözmeye yönelik algıları ve akademik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini Siirt il merkezinde bulunan devlet okullarında öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı içerisinde Siirt il merkezinde bulunan ortaokullarda öğrenim gören 190 kız ve 197 erkek olmak üzere toplam 387 ortaokul öğrencisinden meydana gelmiştir. Araştırmada örneklem basit rastlantısal yöntemle seçilmiştir. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Verilerin toplanmasında Whetton ve Cameron'a ait“Yaratıcılık Ölçeği”, Heppner'e ait“Problem Çözme Envanteri”ve“TEOG Puanları”kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 22.0 programı ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklem t-testi, Basit Doğrusal Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre; öğrencilerin %49.1'i kız öğrencilerden oluşurken, %50.9'u erkek öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin ortalama TEOG puanı 370.21±56.38'dir. Öğrencilerin problem çözme yeteneğine güven puanının, yaklaşma-kaçınma puanının ve problem çözme toplam puanının düşük düzeyde olduğu, kişisel kontrol puanının ise orta düzeyde olduğuna ulaşılmıştır. Öğrenciler orta düzeyde yaratıcı düşünme eğilimine sahiptir. Kız öğrencilerin akademik başarılarının erkek öğrencilerden yüksek olduğu ancak öğrencilerin akademik başarılarının cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmektedir. Problem çözme yeteneğine güven alt boyutunda erkek öğrencilerin daha iyi beceriye sahip olduğu, yaklaşma-kaçınma, kişisel kontrol ve problem çözmeye yönelik algısı toplamında ise kız öğrencilerin daha iyi algıya sahip olduğu görülmektedir. Sadece yaklaşma-kaçınma alt boyutunda bulunan farklılık öğrencilerin cinsiyetine göre istatistiksel olarak anlamlıdır. Diğer alt boyutlarda ve toplam puan da ise öğrencilerin cinsiyetine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Kız öğrencilerin yaratıcılık düşünme eğilimlerinin erkek öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğrencilerin yaratıcı düşünme eğilimleri ile problem çözmeye yönelik algıları arasında, negatif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin yaratıcı düşünme eğilimleri ile akademik başarıları arasında, pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir. Yaratıcılık düzeyi arttıkça akademik başarı da artmakta, yaratıcılık düzeyi azaldıkça akademik başarı da azalmaktadır. Öğrencilerin problem çözmeye yönelik algıları ile akademik başarıları arasında, negatif yönde bir ilişki olduğu ancak bu ilişkinin anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Bu araştırmalar sonucunda uygulamaya yönelik ve ileride yapılacak araştırmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to investigate the relationships between the creative thinking tendency, the perception for solving problem and academic success of the 8th grade pupils in secondary school. The population comprises pupils in public secondary schools in Siirt city center. The participants are 387 secondary school pupils, 190 female and 197 male, studying at secondary schools in Siirt city center in 2016-2017 Educational Year. In this study the sample was chosen randomly. In this study, quantitative research method was used and it is a descriptive study in relationally scanning model. In order to obtain the data, Whetton and Cameron's“How creative are you?”, Heppner's“Problem Solving Inventory”and“TEOG points”were used. The data of the study were analyzed with SPSS 22.0 Program. Independent Sample T Test, Simple Linear Regression Analysis and Pearson Correlation Analysis were used to analyze the data. According to findings, 49.1% of the participants are female students and 50.9% of the participants are male students. The avarage TEOG point of the participants is 370,21±56,387. It was figured out fort he participants that the point of trust for problem solving ability, approach-avoidance point and problem solving total point are low; individual control point is medium-level. The participants are medium-level creative. It has been determined that there is a negative relationship and a meaningful relationship between students' creative thinking tendencies and problem solving perceptions. It has been determined that there is a positive relationship and a meaningful relationship between students' creative thinking tendencies and academic achievement. As the level of creativity increases, academic achievement also increases. As the level of creativity decreases, academic achievement also decreases. It has been determined that there is a negative relationship between the creative thinking tendencies of students and their academic achievement, but this relationship is not significant. As a result of these investigations, proposals have been developed for implementation and future research.