Gazete dilinde fiilimsi grupları
Gerundial groups in journalese
- Tez No: 489099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Fiilimsi, fiilimsi grupları, dil, gazete, Gerunds, gerundial groups, language, newspaper
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmanın konusunu gazete dilinde fiilimsi grupları oluşturmaktadır.“Gazete Dilinde Fiilimsi Grupları”adını taşıyan bu çalışmada fiilimsi gruplarının gazete dilinde kullanımını ortaya koymayı amaçladık. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'deki gazetelerden Cumhuriyet, Fanatik, Milliyet ve Sabah'ın farklı tarihli yayınlarından dört gazeteyi inceledik. Çalışmamız giriş, inceleme ve sonuç olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş bölümünde konu, amaç, kapsam, malzeme ve kullanılan yöntemle ilgili bilgiler verdikten sonra, fiilimsi, fiilimsi ekleri, fiilimsi grupları hakkında araştırmacıların görüşlerine yer vererek fiilimsi kavramının çerçevesini oluşturmaya çalıştık. Çalışmamızın inceleme bölümünde dört farklı gazetede (Cumhuriyet, Fanatik, Milliyet, Sabah) tespit ettiğimiz fiilimsi gruplarını geçtiği cümleler içerisinde verdik. Seçilen gazetelerde geçen fiilimsileri isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil grupları olarak üç ana başlık altında sınıflandırdık. Böylelikle incelediğimiz gazetelerdeki fiilimsi gruplarını tahlil ederek fiilimsi gruplarının aldığı ögeler açısından kullanım sıklıklarını ve -varsa- farklı kullanımlarını ortaya çıkarmaya çalıştık. Değerlendirme ve sonuç kısmında ise incelediğimiz fiillimsi gruplarının kullanım sıklığını sayısal olarak verip bir sonuca ulaşmaya çalıştık, sayısal verileri tablolaştırarak gösterdik ve tablolardan hareketle çıkarımlarımızı ifade ettik.
Özet (Çeviri)
Gerundial groups in journalese are the subject of this study. We aim to reveal usage of gerundial groups in journalese in this study titled“Gerundial Groups In Journalese”. In line with this objective, we examined publications of four newspapers with different dates, namely Cumhuriyet, Fanatik, Milliyet and Sabah published in Turkey. Our study consists of three sections being introduction, analysis and conclusion. We tried to form the frame of gerund concept by including opinions of researchers about the gerundial groups, after giving information about subject, objective, scope, materials and method utilized. We gave the gerundial groups we determined in four different newspapers (Cumhuriyet, Fanatik, Milliyet, Sabah) in the sentences they are used in the introduction section. We classified the gerunds in the newspapers we analyzed under three main titles being verbal noun, verbal adjective, verbal adverb groups. In this way, we tried to reveal frequency of occurrence in terms of arguments added to gerundial groups, and –if any- different uses. In the analysis and conclusion sections, we tried to reach a conclusion by presenting occurrence frequencies of gerundial groups, we showed numeric data in the form of tables, and expressed our inferences with reference to these tables.