Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliğinin bulanık mantık yöntemi ile analizi
Fuzzy logic method and analysis of occupational health and safety in Turkey
- Tez No: 489129
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Bulanık Mantık, İş Kazaları, Meslek Hastalıkları, Mamdani Çıkarım Yöntemi, Occupational Health and Safety, Fuzzy Logic, Accidents At Work, Occupational Diseases, Mamdani Extraction Method
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'deki İş sağlığı ve güvenliği düzeyi bulanık mantık yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Uygulamada üç farklı parametre kullanılmış, çıkan sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulanık mantık yöntemi için MATLAB programı kullanılmıştır. Türkiye'deki 1970-2015 yılları arasındaki iş kazaları ve buna bağlı ölümler ve sürekli iş görmezlik verileri kullanıldı. İş sağlığı ve güvenliği düzeyi bulanık mantık yöntemi ile analiz edilmiştir. Uygulama sonucunda, sürekli iş görmezlik ve ölümle sonuçlanmayan iş kazalarında iş sağlığı ve güvenliği düzeyi artmış bulunmuştur. Ölümle sonuçlanan iş kazalarında ise iş sağlığı ve güvenliği düzeyinde azalma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, occupational health and safety level in Turkey were studied to determine with fuzzy logic method. Three different parameters were used in the application and the results were compared. MATLAB program is used for fuzzy logic method. Between the years 1970-2015, deaths due to occupational accidents in Turkey and continuous incapacity data is used . The level of occupational health and safety was analyzed by the fuzzy logic method. As a result of the application, occupational health and safety levels were found to increase in work incidents which do not result in permanent disability and death and in occupational accidents resulting in death, there is a decrease in occupational health and safety.