Representations of 'Kanal İstanbul' in Turkish news media: Content analysis of pro-government and oppositional newspapers
Türk haber medyasındaki 'Kanal İstanbul' temsilleri: Hükümet yanlısı ve muhalif gazetelerin içerik analizi
- Tez No: 764874
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÇAPLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya Çerçeveleme, Haberde Objektiflik, Kanal İstanbul, Temsil, İdeoloji, Framing, Objectivity in News, Kanal İstanbul, Representation, Ideology
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez, farklı siyasi ve ideolojik yönelimlere sahip Türk hükümet yanlısı ve muhalif gazetelerinde yayınlanan çevrimiçi haber makalelerinde Kanal İstanbul projesinin temsillerini incelemektedir. Farklı siyasi ve ideolojik bakış açısına sahip beş gazete Sözcü, Cumhuriyet, Yeni Akit, Karar ve Sabah gazeteleri haber içerikleri açısından incelenmektedir. Çalışmada, Kanal İstanbul ile ilgili haber metinleri haberlerin tutumu, haberlerin genel tonu, haberlerde yer alan politik figürler, haberlerde kullanılan kaynaklar ve haberlerin teması olmak üzere farklı kategoriler altında analiz edilmektedir. Niceliksel ve niteliksel içerik analizinin zaman ölçeği 2011 ve 2022 yılları arasını kapsamaktadır. 2011-2016 yılları arasında analiz için yeterli miktarda haber metnine ulaşılamadığı için, çalışmaya 2016-2022 yılları arasındaki haber metinleri dahil edilmiştir. Medya çerçeveleme kuramı bağlamında Kanal İstanbul projesinin temsillerine odaklanan çalışma, gazetecilik uygulamalarındaki objektiflik ve tarafsızlık ilkelerini göz önünde bulundurarak haber sunumundaki ideolojik yansımaları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the representations of the Kanal Istanbul project in online news articles published in Turkish pro-government and opposition newspapers with different political and ideological orientations. Five newspapers with different political and ideological perspectives, Sözcü, Cumhuriyet, Yeni Akit, Karar, and Sabah, are analyzed in terms of news content. In the study, news articles about Kanal Istanbul are analyzed under different categories such as the attitude of the news, the general tone of the news, the political figures in the news, the sources used in the news, and the theme of the news. The time scale of quantitative and qualitative content analysis covers the years between 2011 and 2022. Since there is not enough news text for analysis between 2011-2016, the news texts between 2016-2022 are included in the study. Focusing on the representations of the Kanal Istanbul project in the context of media framing theory, this thesis aims to reveal the ideological reflections in news representation by considering the principles of objectivity and impartiality in journalism practices.