Kuzey Irak Duhok şehir yönetimi
Management of Duhok city in Northern Iraq
- Tez No: 489164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAYRAM ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Duhok şehir yönetimi, Duhok il yönetimi, Duhok belediye yönetimi, Duhok city administration, Duhok provincial administration, Duhok municipal administration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Duhok'un konumu, sürekli barınılan bir yer olması bakımından şehri ayrıcalıklı kılmaktadır. Çünkü bu şehir Kürdistan bölgesinin batısındaki en uçta, stratejik bir konumdadır. Ayrıca Irak, Suriye ve Türkiye arasında bir bağlantı noktasındadır. Yerli halk, çeşitli üretim alanlarında faaliyet göstermektedir. Duhok şehri İslam, Hıristiyanlık, Yezidilik ve başka dinlere dayalı köklü bir kültüre sahiptir. Öte yandan Duhok şehrinin yerel yönetim şekli, Irak Kürdistan bölgesi iç sisteminde özel bir öneme sahip olduğu gibi bölgede yürütülen genel siyasette de etkin bir rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında Duhok şehir yönetimine ilişkin kanuni sistemi ele alırken bunun yanında şehirde uygulanan yönetim sisteminin kamu hayatındaki etkileri de değerlendirildi. Duhok yönetimindeki kanuni sistemi anlatmaya, şehrin Kürdistan bölgesinde genel sistemik yapı içerisindeki konumunu açıklamaya ve bunlarla birlikte kanuni sistemin bu şehirde ortaya koyduğu çalışma ve faaliyetlerin keyfiyetini irdelemeye çalıştım. Yine bir başka açıdan da Duhok şehir yönetimindeki kurulların çalışmalarında ortaya çıkan kanuni engellerin neler olduğuna dair görüş ve bu engellerin aşılmasına dönük öneriler sunmaya çalıştım. İl meclisleriyle Irak'taki mahalli meclislerin yasama takvimlerinin ve takvimli yasama çalışmalarının Duhok şehir yönetimindeki işleyişe ne kadar uyup uymadığını anlatmaya çalışıldı. Bu sorgulamalar, çalışmanın bilim ve uygulama alanındaki önemini ortaya koymaktadır. Bilimsel açıyı, kanuni sistemin ve Duhok'taki idari mekanizmaları baz alarak mahalli meclisleri ve il meclislerini anlatmaya çalıştık. Çünkü halkın kendisini ve çıkarlarını ifade edebilmesi, kanuni sitemin ortaya koyduğu projeksiyona bağlıdır. Çalışma ve uygulama planları açısından olaya bakarak Duhok mahalli idare meclislerinin oluşturulması ve bu meclislere lazım olan yetkilerin ivedilikle verilmesi gerektiğini anlattım. Zira şehir, bu yetkilere dayanarak Erbil'deki bölgesel hükümetle birlikte ilerlemeye ve toplumsal refahın sağlanmasına daha fazla katkı yapacaktır. Duhok, Irak'taki ve Kuzey Irak bölgesindeki gelişmeleri sergilemekten asla geri durmamıştır. Buradakidaki yönetim gerçeğini araştırmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The location of Duhok makes it a privileged place with regard to a sheltered place. Also Iraq, it is a connection point of between of Turkey and Syria. Local People has Islam, Christianism, Yezidizm and other well established culture besides the production activities. On the other hand, The management style of Duhok City, it has special importance as it politics plays an active role in general policy Iraq Kurdistan. While dealing with the legal system of city administration basides influences in public life with the management system applied in this city. We tried to explain the legitimate system for administration purposes and tried explain the location of the city in the general systemic structure of the Kurdistan region and to introduce the nature of the activities the legal system with it's varieties. On the other hand, we tried to present to the discretion of the public opinion what the legal obstacles to the work of the boards of the Duhok City administrations. On the other hand , we tried to present to discretion public opinion what the legal obstacles to the work of the committees of Duhok city administrations. We tried to explain how the legislative councils and the legislative timetables of the local parliaments in Iraq fit into the workings of the Duhok city administration. These inquiries reveal the importance of our work in the field of science and practice. We tried to explain the local assemblies and provincial councils on the basis of the scientific aspect, the legal system and administrative mechanisms in Duhok. Because the people can express themselves and their interests depends on the projections that the legal system reveals. We talked about establishing Duhok local administrative councils and the authorities needed for these councils to be given urgently by looking at them in terms of their work and implementation plans. The city will make more contribution to the progress of the provincial government in Arbil and the social welfare based on this authority. Duhok never stopped back from exhibiting developments in Iraq and the Northern Iraq region. It is necessary to investigate the administrative realities of the administration.