Muhammed El-Medenî(1200/1786)'nin 'El-İthâfâtu's-Seniyye fi'l-Ahâdîsi'l-Kudsiyye' adlı eserinin tahkîki
Muhammed b. Mahmud et-Trabzonî el-Medenî editioncritic his book that is el-Ithâfâtu's-Seniyye fi'l-Ehâdîsi'l Kudsiyye
- Tez No: 489169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TUZCU, YRD. DOÇ. ABDULAZİZ KHALEF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Medenî et-Trabzonî, Kudsi Hadis, Tahkik
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Araştırmamız, 18. yüzyıl Osmanlı âlimlerinden Süleymaniye Müderrisi Mehmet Medenî et-Trabzonî'ye ait olan, kudsî hadislerin toplandığı, müellifin kendi el yazısıyla kaleme aldığı“el-İthâfâtü's-Seniyye fi'l-Ehâdîsil'-Kudsiyye”adlı yazma eserinin,bir öğrencisinin nüshası ile tahkiki, tahrici ve tenkidinini içermektedir. Tez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Mehmet Medenî et-Trabzonî'nin yaşadığı dönemi, hayatı, ilmi şahsiyeti, eserleri ve“el-İthâfâtü's-Seniyye fi'l-Ehâdîsil'Kudsiyye”adlı eserin biçimsel özellikleri, nüshaları, eserin metodu, muhteva açısından değerlendirilmesi ele alınmıştır. Bu bölümde müellifin yaşadığı dönemin siyasî, sosyokültürel ve ilmî durumuna kısaca değinilmiş, müellif hakkında derlediğimiz bilgilere yer verilmiş ve tespit edebildiğimiz eserleri zikredilmiştir. Ayrıca kudsî hadis ve ilgili literatür hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise yazma eser iki yazma nushadan tahkik edilmiş, hadislerin tahrici ve tenkidi yapılmıştır. Sonuç bölümünde rivayetlerin kaynaklara dağılımı ve sahih, hasen, zayıf ve uydurma hadislerin yüzdelikleri mukayeseli değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about the manuscript el-İthâfâtü's-Seniyye fi'l-Ehâdîsil'-Kudsiyye (Al Ethafat Al Sunneih in Holy Hadiths), of the 18th century ottoman scholar Mehmet Medenî et-Trabzoni, and it contains the collection of Sacred Narration Holy al-Hadith which were written in his own handwriting, edition critic with students' manuscript, besides the Tahrij (tracking)and evaluation of Hadith. This study is the composition of two chapters. In the first chapter, briefly discussed the period of Muhammed et-Trabzonî that he lived in, his biography, knowledge, and personality, works and“el-İthâfâtü's-Seniyye fi'l-Ehâdîsil'-Kudsiyye”the formal characteristics of the work, copies, methodology and the evaluation in terms of content. In this chapter briefly discussed the case of political, socio-cultural and knowledge of the author lived period. Our Information about the author took place in it, and his works that we are able to identify were also mentioned in it, and furthermore given brief information about the relevant literature and sacred tradition.In the second chapter edited two manusciript texts and the tahrij (tracking) of hadits and evaluation. In the conclusion chapter, the distribution of hadith books and the percentages of outhentic, Fairy, Weak and fabricated hadith were evaluated in a comparative way. Keyword: Mehmet Medenî Et-Trabzonî; Holy Hadith; Edition Critic, Tahrij.