Kahvenin tarihteki serüveni
Adventure of the coffee in history
  1. Tez No: 489168
  2. Yazar: MERVE EREGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA YALINIZ ALBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, Kahve Çeşitleri, Kahvenin Coğrafi Bölgeleri, Kahve Ticareti, Mutfak Kültürü, Coffee, Coffee varieties, Coffee growing regions, Coffee trading, Culinary culture
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanlar günlük yaşamlarında, gerek sosyal gerek de iş hayatlarından arkadaş, akraba, iş arkadaşı gibi kimselerle bir araya gelerek diyalog haline geçmektedir. İnsanların, bu bir araya gelerek kurmuş oldukları sohbet ortamları, genellikle bir kahve eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Ancak tüm dünyanın tüketmiş olduğu kahve, gerek çekirdek özellikleri gerek de kahve içeceğinin hazırlanması yönünden aynı değildir. Etiyopya topraklarından İstanbul'a, İstanbul'dan tüm Avrupa'ya ve daha sonrada tüm dünyaya yayılmayı başaran kahve, gittiği pek çok farklı ülkenin yemek kültürüyle etkileşime geçmiştir. Zaten yetiştirildiği bölgenin rüzgâr yönü, toprak yapısı, yağış miktarı gibi iklimsel özelliklerinden etkilenerek arabica, robusta ve liberica türlerine ayrılan kahve çekirdekleri, gittiği ülkenin insanları tarafından farklı kavurma, öğütme ve pişirme tekniklerine tabi tutulmuş ve bu durum birçok kahve içeceği çeşidinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Tüm bu kahve içeceği çeşitleri ülkelerin yemek kültürlerinden izler taşımaktadır. Çalışmada öncelikle kahve bitkisi ve yetiştiriciliği hakkında bilgiler verilmiş, ardından kahvenin tarihteki serüvenine değinilerek tüm dünya geneline hangi kanallarla yayıldığı ele alınmış ve ardından da çeşitli ülkelerin yemek kültürleri ve yine bu ülke mutfaklarından çıkmış kahve içecekleri incelenmiştir. Böylelikle insanların günlük yaşamlarında zevkle tükettikleri kahve içeceklerinin, hangi coğrafyadan çıktığı hakkında bilgilere ulaşabildiği gibi, bu çeşitli kahve tatlarının o ülkelerin yemek kültüründen ne tür izler taşıdığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu bilgilere ulaşılmak üzere kahve hakkında yazılmış ve yayınlanmış pek çok kaynaktan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
People are interaction with their friends, relatives and collegues on daily basis from either social or business life. Chatting environments where people come together are usually conducted in a coffee mate. But the coffee that the whole worldhas consumed is not the some, because of its core properties or the preparation of coffee drink. The coffee wich has spread to the whole world, Ethiopia to İstanbul, İstanbul to Europe, has passed the interaction with the food culture of many different countries. The coffee crops which are already affected by climatic characteristics such as wind direction, soil structure, rainfalled, are seperated arabica, robusta and liberica types, have been subjected to different roasting, grinding and cooking techniques by the people of the country and this has led to the emergence of various types of coffee drinks and this has provide to the emergence of many coffee-drinking varieties. All these coffee carried various traces from the food culture of various countries. This study initally provides crucial information of coffee tree and its cultivation techniques, later on continues with is historical examination in order to compherend in what ways it had spread to almost every corner of the planet, and revious spectecular world cusines notably for their coffee cultures. So that, such information reached has been in the geographical origin to drink coffee are consumed by the people in their daily lives with pleasure, it has been tried to show what kind of traces these various coffee flavors carry from the food culture of those countries. Many sources written and published about coffee have been used to reach this information.