Nesefî tefsirinde belagat uygulamaları
Eloqunce practices in exegesis An-Nasafi
- Tez No: 489170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HACIMÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ebu'l-Berekât en-Nesefi, Medârikü't-Tenzîl, Belagat, Ebu'l-Berekât en-Nesefi, Medârikü't-Tenzîl, eloquence
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu Tezde, h. 6. asrın önemli âlimlerinden Ebu'l-Berekât en-Nesefi'nin Medarikü't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl isimli tefsirindeki Belagat uygulamaları ele alınmıştır. İslamî ilimlerin hemen her alanında eser veren en-Nesefî'nin bu eseri, özellikle Maturidi-Hanefi ekolü tarafından büyük itibar görmüştür. Bu çalışma, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde, önce müfessir en-Nesefî'nin hayatı, eserleri ve tefsir metodu hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Daha sonra fesahat ve belagat kavramları izah edilerek belagat ve Kur'an münasebeti üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, en-Nesefî'nin yer verdiği Meâni ilmi, belagat konularına göre değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Beyân ve Bedî' ilimleri, yine konulara göre izah edilmiştir. Sonuç bölümünde ise araştırma boyunca tesbit edilen bilgiler özet olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
in this thesis, ıt is discussed eloquence practices in the name of Medarikü't-Tenzîl and Hakâiku't-Te'vîl works h. one of the important scholars of the 6th century, Ebu'l-Berekât en-Nasafi. This work of Nesefîn, which produced works in almost all fields of İslamic sciences, has received great reputation especially by the Maturidi-Hanefi school. This study consists of introduction, two parts and the conclusion. In the introduction part, firstly brief information was given about the life, works and commentary method of Nasafi. Later on, the concepts of eloquence and belief were explained and the relation between the eloquence and the Qur'an was emphasized. In the first chapter, the sciences of the Meâni, which Nasafi has included, has been evaluated according to the eloquence. In the second chapter, the sciences of Beyân and Bedi are explained according to the topics. In the conclusion section, all detected informations during the research is summarized.